Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Βασικά της κομψότητας (ανακατεύοντας διαφορετικά εμπριμε)

Αν και η ανάμιξη διαφορετικών εμπριμέ είναι μια γενική τάση που υπάρχει τόσο στα ρούχα όσο και στην διακόσμηση σπιτιού τα τελευταία 2-3 χρόνια, η οποία όλο και δυναμώνει, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ πριν την δοκιμάσουμε. Οι σχεδιαστές μόδας το κάνουν κομψά (συνήθως) έχουν όμως όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος τους: μπορούν να σχεδιάσουν τα υφάσματα, τα πλεκτά, τα αξεσουάρ, έτσι ώστε όλα να ταιριάζουν μεταξύ τους. Εμείς δεν μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, εκτός εάν κατά τύχη να πέσουμε πάνω στα κατάλληλα εμπριμέ. 
Εάν το αποφασίσουμε, προτείνω να χρησιμοποιήσουμε τους τρεις ευκολότερους τρόπους των ίδιων των σχεδιαστών, που αποδείχθηκαν ήδη σωστοί μέσα στον χρόνο. 

1)τον τρόπο του Κριστιάν Ντιόρ. Δημιουργούμε (ή παραγγέλουμε σε μια μοδίστρα) ένα κοστούμι ή ταγέρ από κλασσικό ύφασμα γεωμετρικής ύφανσης όπως το πιε-ντε-πουλ ή το πρένς-ντε-γκαλ, και ταυτόχρονα φτιάχνουμε από άλλο ύφασμα σε αφηρημένο λουλουδάτο ή μικρά λαχούρια μια μπλούζα και μετά με το ύφασμα της μπλούζας φοδράρουμε το σακάκι που ράψαμε. Επειδή το ύφασμα του εξωτερικού συνόλου είναι πολύ διακριτικό, μπορούμε να φορέσουμε τολμηρά χρωματιστά αξεσουάρ, σε κόκκινο η σε κίτρινο εάν το πιε -ντε-πουλ είναι μαυρόασπρο, ή σε πορτοκαλί και σκούρο πράσινο εάν είναι μπεζ/καφέ. Το αποτέλεσμα είναι πολύ κομψό και χρησιμοποιείται από το 1950.

2)τον τρόπο του Εμίλιο Πούτσι. Ανακατεύουμε ένα ψυχεδελικό λουλουδάτο ύφασμα του 1950 και ένα γεωμετρικό εμπριμέ, στα ίδια ακριβώς χρώματα. Λέω "ψυχεδελικό" διότι τα κλασσικά λουλούδια δεν ταιριάζουν με τα γεωμετρικά μοτίφ, στην Φύση δεν υπάρχουν χάρακες. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσουμε αυτόν τον συνδυασμό σε παστέλ ή υποτονικά χρώματα, μια που τα ψυχεδελικά εμπριμέ είναι ήδη πολύ χτυπητά. Το φοράμε με αξεσουάρ σε ένα από τα ήσυχα χρώματα που υπάρχουν στο εμπριμέ μας, χωρίς κοσμήματα, εκτός ίσως από ένα ζευγάρι χρυσούς κρίκους. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται από το 1965.

3)τον τρόπο του Κριστιάν Λακρουά. Ανακατεύουμε κλασσικά λουλούδια και ρίγες, στα ίδια χρώματα, π.χ. ένα παντελόνι σε μαύρο φόντο που έχει τριαντάφυλλα και φύλλα σε διάφορα ροζ και πράσινα, με ένα ριγέ πλεχτό. Το μέγεθος στα λουλούδια και τις ρίγες πρέπει να είναι από μικρό έως μεσαίο, όχι μεγάλο. Φοράμε αξεσουάρ σε ένα χρώμα που θα περάσει απαρατήρητο, στην περίπτωσή μας σε μαύρο και ελάχιστα κοσμήματα. (στο σκίτσο που είναι μια αποτύπωση αυτού εδώ το συνόλου, υπάρχει μόνο ένα σκουλαρίκι με δύο κόκκινα φτερά). 

Λένε πως όταν ανακατεύεις τα εμπριμέ, κάθε φορά μαθαίνεις κάτι, γίνεσαι καλύτερος και μπορείς να πας ένα βήμα παραπέρα. Διαφωνώ, το πείραμα αυτό δεν μπορεί να πάει πιο πέρα και να παραμείνει κομψό. Υπάρχουν όρια στο πόσο χτυπητό μπορεί να είναι ένα σύνολο. Οι άνθρωποι που ανακατεύουν σήμερα κίτρινες μαργαρίτες με μοβ γεωμετρικά μοτίφ, σε 10 χρόνια θα κοιτάνε τις φωτογραφίες τους ψιθυρίζοντας "ήθελα να 'ξερα τι σκεφτόμουνα...". Βάζω στοίχημα.

(σκίτσο, ρούχα και φωτογραφίες Melusine)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

  Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...