Από το αφιέρωμα του αγγλικού Vogue τον 06/1950 στην ελληνική μόδα, βλέπουμε ένα μοντέλο του Οίκου ραπτικής Τσούχλου : μαντώ σε γραμμή κάπας, ριχτό κλος, χωρίς γιακά, χωρίς κούμπωμα, με μανίκια ζαπονέ φαρδιά και φόδρα σε κοντράστ. Έχει ραφτεί με χειροποίητη τσόχα μάλλινη στο φυσικό χρώμα του μαλλιού, αποδίδοντας φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση των υφαντουργών της υπαίθρου.
Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως η μόδα πήγαινε μια χαρά για τους ευκατάστατους όλες τις εποχές, όμως η Κοινωνία ζούσε τα δικά της δράματα, που επηρέαζαν και τους σχεδιαστές ή καμιά φορά, τους κόστιζαν την ζωή τους.
Το άρθρο που παρουσιάζει το μαντώ, είναι γραμμένο ενάμιση χρόνο μετά την "αυτοκτονία" της Σταυρούλας Τσούχλου, ιδιοκτήτριας του Οίκου, τον 11/1948. Η Σταυρούλα Τσούχλου, δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια. Την συνέλαβαν με την κατηγορία υπόθαλψης κομμουνιστικών πυρήνων στο εργαστήριό ραπτικής που διατηρούσε στην Πλάκα και κατά την διάρκεια της ανάκρισης, την ξεφορτώθηκαν ρίχνοντάς την από την 3ο όροφο της ΓΑΔΑ. Οι σχετικές πληροφορίες υπήρχαν σε παλιότερα άρθρα του περιοδικού TIME και της εφημερίδας Καθημερινή που δεν ανοίγουν πια. Το εργαστήριό της αναφερόταν στο TIME ως "yafka" γιάφκα κι η Σταυρούλα ως "Front", βιτρίνα.
(φωτογραφία σελίδας La mode de Pinktag)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου