Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Σκουλαρίκια του 1960 με σμάλτα σε μεξικάνικα χρώματα

Το σμάλτο φούρνου είναι μια τεχνική με την οποία κονιορτοποιημένο γυαλί σε μορφή πούδρας ενοποιείται με μια επιφάνεια, μέσω ψησίματος σε ειδικό φούρνο, σε θερμοκρασίες από 750-800 βαθμούς Κελσίου. Με το ψήσιμο το γυαλί υγοποιείται και κολλάει στην επιφάνεια, αφήνοντάς την  ελαφρά υπερυψωμένη λόγω της προσθήκης του υλικού σε αυτήν. Συνήθως η διαδικασία του ψημένου σμάλτου έχει πολλά στάδια, διότι κάθε φορά η σκόνη γυαλιού που προστίθεται είναι σε ένα χρώμα, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν είναι προβλέψιμο. 

Αυτό είναι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια του 1960, φτιαγμένο σε μια βάση μεταλλική από μείγμα πολύ γυαλισμένου μπρούντζου και χρυσού (που είναι ορατό στις φωτογραφίες μόνο στο κέντρο των λουλουδιών), με δυό σειρές πέταλα σε ακανόνιστο σχήμα, διακοσμημένα με σμάλτα φούρνου σε ζωντανά μεξικάνικα χρώματα διάφορων κόκκινων και πράσινων αποχρώσεων, πάνω άσπρο φόντο. Τα σκουλαρίκια μπορούν να ζωντανέψουν ένα μονόχρωμο μπεζ σύνολο, ή να φορεθούν με ένα εξίσου ζωντανό πορτοκαλί ρούχο. 
(κι οι δυό φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε φως ήλιου) 

1960s enamel earrings in mexican colors.


Vitreous enamel is a technique of fusing glass powder on a surface through baking the powder in a special oven, which is heated to 750-800 Celcius degrees, until the glass powder is melted and "glued" on the surface.  The surfce is then a little bit rised, since it has an added material.
Most of the times vitreous enamel must be done in many different stages, because each time we put one color of powder, otherwise the result is not predictable. 


This is 1960s pair of earrings made from higly polished bronze  and gold alloy (which is obvious on the photos only on the centers of the flowers ) with two circles of irregular petals decorated with vitreous enamel in mexican vivid colors of various reds and greens, over a background of white. These earrings can add some life to a monochrom dark beige outfit, or can very well be worn with an equally vivid orange outfit.

(both photos are taken under the sunlight, on a summer day)

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Art Nouveau floral earrings

A pair of vintage clip earrings (produced any moment between 1940 and 1970) with great artistry on them. They are made from bronze and on their surface there are cut-out flowers of distinctive Art Nouveau style. The flowers are painted with enamel and their embossed outlines painted separetely in gold color. 
This delicate and complex exemple of craftmanship is completely wasted unless it is worn with clothes in quite colors like white, pink or beige and paired with a makeup "au naturel". 


Αρτ Νουβό λουλούδια.

Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια παλιομοδίτικα (φτιάχτηκαν οποτεδήποτε από το 1940 έως το 1970) με πολλή δουλειά πάνω τους. Μικρά ημικύκλια με κλιπ, από μπρούντζο, καταρχάς με διάτρητα λουλούδια γραμμής Αρτ Νουβό στην επιφάνειά τους που στην συνέχεια είναι ζωγραφισμένα με σμάλτα σε πολλές αποχρώσεις. Τα περιγράμματα των λουλουδιών είναι υπερυψωμένα πάνω στον μπρούτζο και μετά ζωγραφισμένα χρυσά. 
Αυτό το λεπτότατο και πολύπλοκο κομψοτέχνημα χαραμίζεται τελείως αν φορεθεί με κάτι άλλο εκτός από ένα μονόχρωμο "ήσυχο" άσπρο, ροζ ή μπεζ ρούχο κι απαλό μακιγιάζ au naturel. 


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Βασικά της κομψότητας (κηδείες)

Η κηδεία είναι η μόνη περίσταση στην οποία πρέπει να αποφύγουμε  κάθε μορφή επίδειξης. Το ντύσιμο μας σε αυτή την περίσταση δεν θα έχει καμία εστία ενδιαφέροντος, πρέπει να περνάει απαρατήρητο. 
Το ιδανικό ντύσιμο είναι ένα μαύρο κοστούμι ή μαύρο φόρεμα και παπούτσια. Το μαύρο τζιν και πουλόβερ είναι απολύτως αποδεκτά. Αν δεν έχουμε μαύρα, φοράμε  ρούχα σε οποιοδήποτε πολύ σκούρο χρώμα και αυστηρή γραμμή. Οι μίνι φούστες, τα ντεκολτέ κι οι διαφάνειες δεν είναι κατάλληλα γι αυτήν την περίσταση. 
Κρατάμε το μακιγιάζ μας υποτονικό. Το κόκκινο κραγιόν που πηγαίνει τόσο πολύ με τα μαύρα, είναι υπερβολικά χαρούμενο για μια κηδεία.
Φοράμε ελάχιστα κοσμήματα. Η βέρα του γάμου μας κι ίσως ένας μικρός σταυρός στον λαιμό -για τις θρησκευόμενες- είναι όλα όσα χρειαζόμαστε
Τα γυαλιά ηλίου δεν επιτρέπονται στην εκκλησία, στο προαύλιο της και στο νεκροταφείο. Μπορούμε να τα φορέσουμε όταν θα πηγαίνουμε προς το καφενείο.


Η κηδεία είναι μια εκδήλωση βαθιάς θλίψης και η κομψότητα αφορά τους καλούς τρόπους επίσης. Δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό. Παραμένουμε σιωπηλές μέσα στην εκκλησία, στεκόμαστε  ήσυχα στην ουρά για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αποβιώσαντος και δείχνουμε τις ικανότητές μας για συναναστροφή μόνο στην συνεστίαση μετά την κηδεία. Εκεί μπορούμε να χαμογελάσουμε, να κάνουμε κουβεντούλα, να θυμηθούμε στιγμές της ζωής του θανόντος, ευπρεπώς πάντα. Δεν φλερτάρουμε και δεν εμπλεκόμαστε σε καυγά σε καμία περίπτωση. Βρισκόμαστε σε συνεστίαση, αλλά ακόμα σε κηδεία. 



Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Βασικά της κομψότητας (οι γάμοι)

Ίσως είστε κάποια που φοράει κυρίως σπορ ρούχα: παντελόνια τζιν, δερμάτινα μπουφάν αεροπόρου και χοντρά μποτάκια. Αν είστε καλεσμένη σε γάμο, κάντε μια προσπάθεια να ντυθείτε επίσημα. 
Αυτή είναι η περίσταση στην οποία μπορούμε όλες να φορέσουμε πολύπλοκα και πολυτελή ρούχα. Παρόλα αυτά, κρατάμε στον νου μας πως το επίκεντρο της προσοχής είναι η νύφη, γι αυτό δεν φοράμε  άσπρα, θα είναι σαν να την συναγωνιζόμαστε. Δεν φοράμε επίσης κόκκινα, το κόκκινο είναι ένα χρώμα υπερφορτωμένο με σεξουαλικότητα, το κρατάμε για άλλες περιστάσεις. 
Αν ο γάμος γίνεται σε εκκλησία, είμαστε σεμνές. Ένα μικρό ντεκολτέ, τα κάτω μέρος από τα μπράτσα μας και οι γάμπες μας είναι το ανώτατο που μπορούμε να αποκαλύψουμε. Αν θέλουμε να φορέσουμε κάτι πιο αποκαλυπτικό π.χ. ένα στράπλες φόρεμα, τότε φροντίζουμε να καλυφθούμε μέσα στην εκκλησία. Μια πασμίνα δεν αρκεί. Το καλοκαίρι μπορούμε να φορέσουμε ένα μπολερό από το ίδιο ύφασμα με το ρούχο μας ή μια μεταξωτή πλεχτή ζακέτα -σε κάποιες περιπτώσεις. Τον χειμώνα ένα πανωφόρι από γούνα ή βελούδο (όπως στην φωτογραφία δίπλα) θα μας εξυπηρετήσει απόλυτα. 

Δεν είμαστε υποχρεωμένες να φορέσουμε φόρεμα στον γάμο.  Το  κρεπ σμόκιν κοστούμι είναι κατάλληλο για τον χειμώνα, το κοστούμι από ακατέργαστο  μεταξωτό είναι εξίσου κομψό και κατάλληλο για το καλοκαίρι. 
Μια εναλλακτική ιδέα είναι ένα σύνολο από φούστα και μπλούζα, κάτι που ποτέ δεν βλέπουμε στην πραγματικότητα και μπορεί να μας δώσει ένα πολύ πρωτότυπο αποτέλεσμα. 
Τα σμόκιν, τα κοστούμια και τα σετ από φούστα και μπλούζα, επειδή έχουν διαφορετικά ρούχα στο ίδιο σύνολο, μας δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς (όπως στην φωτογραφία δίπλα), κάτι που είναι δύσκολο να πετύχουμε με ένα φόρεμα. 
Βαφόμαστε πιο εντυπωσιακά από ό,τι συνήθως, αλλά δεν το παρακάνουμε. Τα έντονα φώτα στην εκκλησία θα δείχνουν κάθε μόριο γκλίτερ 10 φορές πιο φανταχτερό από ό,τι στον χώρο της δεξίωσης μετά τον γάμο.
Μπορούμε να το παρακάνουμε με τα κοσμήματα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να φορέσουμε το μεγάλο μας σετ από αληθινό χρυσό και πολύτιμους λίθους, αρκεί το φόρεμά μας να μην είναι φτιαγμένο από γυαλιστερό ύφασμα ή κεντημένο με παγιέτες.  
Εάν βρισκόμαστε σε περίοδο πένθους, βάζουμε τα καλύτερα μαύρα ρούχα μας, ένα ροζ κραγιόν και προσθέτουμε οπωσδήποτε κάτι άσπρο, π.χ. ένα κολιέ με πέρλες, αλλιώς ο κόσμος θα νομίζει πως κάνουμε επίδειξη του πένθους μας. 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Νεμόφιλα του 1940 από σελυλόιντ.

Από την εποχή της μεγάλης έλλειψης πρώτων υλών (μετάλλων και πλαστικών), δηλαδή τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχονται αυτά τα πολύ τρυφερά, πολύ γυναικεία σκουλαρίκια με κλιπ. Τα αγόρασα σε μια δημοπρασία πριν πολύ καιρό. Είναι πολύ ελαφρά, φτιαγμένα από σελυλόιντ και συναγωνίζονται σε ομορφιά τα αληθινά νεμόφιλα που μιμούνται. Όπως βλέπετε η επιφάνειά τους είναι τελείως ματ, σαν να ζωγραφίστηκε με κιμωλία, δεν λάμπουν ούτε στην σκιά, ούτε στον ήλιο. Μόνο το κέντρο τους με τις μικροσκοπικές πέρλες έχει μια πολύ ελαφρά λάμψη. 

Στην αρχή δεν ήξερα τι να τα κάνω. Έβλεπα βέβαια πως είναι όμορφα, αλλά δεν έβρισκα τίποτα κατάλληλο για να τα φορέσω. Τα δοκίμασα με ένα γαλάζιο πλεχτό, το πλεχτό έλαμπε πιο πολύ από αυτά. Τα δοκίμασα με ένα γκρι πουκάμισο, το πουκάμισο ήταν πολύ αντρικό για τέτοιο τρυφερό σκουλαρίκι. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω κάτι γι αυτά μόνο. Έραψα ένα σύνολο από ανοιχτό γκρι ακατέργαστο λινό, με γαλάζια απλά κουμπιά σε όλο το πλάι για το παντελόνι, στο μέσον εμπρός για το κοντό πουκάμισο. Στις φωτογραφίες είναι το καπέλο αυτού του συνόλου, η κορδέλα του έχει το χρώμα του λινού. Νομίζω πως τώρα τα σκουλαρίκια έχουν το ρούχο που τους αξίζει για να δείξουν όλες τις δυνατότητες τους. Έζησαν από το 1940 μέχρι σήμερα, δεν θα χαραμιστούν στα χέρια μου. Θα ήταν κρίμα. 

Baby blue eyes 1940s celluloid earrings.

From  the era of the lack of raw materials (metals and plastics), that is the Second Warld War,  comes this very tender, very feminin pair of clip earrings. I bought them in an auction a long time ago. They are very light, made from celluloid, and they compeat in beauty with the real baby blue eyes flowers. As you see their surface is completely mat, like if it is painted with chalk, they don't shine neither in shadow nor under the sunlight. Only their center with the tiny pearls has a subtle lustre.


At first, I didn't know what to do with them. I could see they were beautiful but nothing in my closet was quite suitable for them. I wore them with a pale blue knit, the knit was shining more than them. I wore them with a grey shirt, it was too masculin for a such a delicate flower. So, I made a summer ensemble from raw linen in light grey with mat pale blue buttons on the sides for the trouser, down my chest for the short shirt. This is the matching hat for this outfit, the ribbon has the color of the linen. I think that now the earrings have the garment they deserve in order to show all their potential. They lived from 1940 until now, they won't be wasted in my own closet. It would be a shame.

Βασικά της κομψότητας (οταν βρέχει)

Για την κομψότητα έχει σημασία πώς αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες συνθήκες π.χ. την βροχή. Παρατάμε την κομψότητά και τυλιγόμαστε από το κεφάλι ως τα πόδια με διάφορα πλαστικά υλικά για να προστατευτούμε; Όχι βέβαια. Στην βροχή φοράμε την καμπαρτίνα μας και μια ταιριαστή ομπρέλα. Τίποτα παραπάνω. 
Είμαστε λοιπόν κομψές, αλλά και λογικές ταυτόχρονα. Αν κρίνουμε πως η βροχή θα είναι έντονη, βάζουμε στην άκρη τις φούστες και τις γόβες. Φοράμε παντελόνι και μπότες (π.χ. ίσια Τσέλση μποτάκια) ώστε να διατηρήσουμε τα πόδια μας στεγνά και να μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια στους ολισθηρούς δρόμους. Μπορούμε επίσης να φορέσουμε καπέλο ή ένα μαντήλι γύρω από τα μαλλιά μας για να προστατεύσετε το χτένισμά μας από την υγρασία -μια καλή ευκαιρία να μοιάζουμε με σταρ δικαιολογημένα.


Διαλέγουμε την καμπαρτίνα και την ομπρέλα σας μαύρη ή κρεμ. Έτσι τα υπόλοιπα ρούχα μας μπορούν να είναι σχεδόν σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Πολλές γυναίκες επιλέγουν μαύρη καμπαρτίνα διότι είναι εύκολο να διατηρηθεί καθαρή, εγώ προτιμώ κρεμ γιατί ρίχνει ένα κολακευτικό φως στο πρόσωπό μου. Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα, μετά την μαύρη αγοράζουμε μια ακόμα καμπαρτίνα σε αληθινά ζωντανό χρώμα και σε ασυνήθιστο κόψιμο, π.χ. μια κίτρινη σε γραμμή του '60 ριχτή, ή μια κόκκινη σε γραμμή του '50 φαρδιά, με σφιχτή ζώνη -που παράγεται κάθε χρόνο από τον οίκο Μπέρμπερυ. Σε όλους αρέσει μια σταγόνα χρώμα σε μια μουντή γκρίζα μέρα. 

Να τονίσω πως όταν λέω "παπούτσια" ή "μπότες" στις παραπάνω παραγράφους, δεν εννοώ γαλότσες. Οι γαλότσες δεν είναι παπούτσια. Δεν επινοήθηκαν για την βροχή, επινοήθηκαν για την λάσπη. Γι αυτό, αν δεν ζούμε σε αγροτική περιοχή και δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε την πόρτα από το κοτέτσι, ή να επισκεφθούμε  τα χωράφια μας, δεν τις χρησιμοποιούμε. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα σχέδια γαλότσες κι αν κυκλοφορήσουν στην αγορά, από οίκους σχεδιαστών ή από την λαϊκή, ποτέ δεν θα γίνουν το παπούτσι που μια κομψή γυναίκα μπορεί να βάλει στην πόλη. 

Μια συμβουλή για εργαζόμενες γυναίκες: υπάρχει πάντα πιθανότητα να πατήσουμε μια λιμνούλα με νερό την ώρα που βαδίζουμε προς την εργασία μας, γι αυτό αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, κρατάμε στο γραφείο μας ένα ζευγάρι μπαλαρίνες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φοράμε τις μπαλαρίνες και αφήνουμε τα βρεγμένα μας παπούτσια να στεγνώσουν μακριά από θερμαντικά σώματα, αφού πρώτα τα γεμίσουμε με εφημερίδες. Οι μπαλαρίνες θα μας εξυπηρετήσουν για οποιαδήποτε look ντυσίματος έχουμε διαλέξει εκείνη την μέρα.

(σκίτσο Ρενέ Γκρουό)




Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Βασικά της κομψότητας( το μακιγιάζ)

Η καθεμία μπορεί να κάνει ένα μακιγιάζ τύπου Instagram χρησιμοποιώντας 20 προϊόντα και μεταμορφώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Το αποτέλεσμα είναι  υπόδειγμα κακού γούστου, να μην αναφέρω πως είναι επίσης ένα πολύ φανερό δείγμα ανασφάλειας. Επομένως, γιατί να το κάνουμε; Για την κομψότητα ο κανόνας στο μακιγιάζ είναι ένας: απλότητα. Ας το αναλύσουμε . 
Μια που οπωσδήποτε ήδη όλες βαφόμαστε με κάποιο τρόπο, ας σκεφτούμε λίγο που είδαμε το μακιγιάζ που συνηθίζουμε. Μήπως το You Tube και στο Instagram; Σπανίζει η κομψότητα και στους δύο τόπους, ενώ περισσεύουν οι influancer κι οι μακιγιέρ που βρίσκονται σε άμεση επαγγελματική σχέση με τις εταιρείες καλλυντικών και προωθούν τα προϊόντα τους. Οι influancer είναι ικανοί να προτείνουν μακιγιάζ με 18 προϊόντα για να πάμε τα παιδιά ως το σχολείο (πραγματικό περιστατικό, για το οποίο διαπληκτίστηκα εγώ). Εμείς πρέπει να βάλουμε ένα μέτρο σε όλα αυτά. 

Να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν  αναγκάζει μια γυναίκα να βάφεται ούτε στο ελάχιστο για να λέγεται κομψή. Οποιαδήποτε μπορεί να είναι  κομψή και εντελώς φυσική ταυτόχρονα, χωρίς καθόλου μακιγιάζ, καμία μέρα του χρόνου. Για την ακρίβεια έως τα 18 απλώς καταστρέφουμε την ομορφιά και το δέρμα μας αν χρησιμοποιούμε προϊόντα μακιγιάζ. Αν παρόλα αυτά επιμένουμε, φοράμε ένα καλυπτικό στικ πάνω στα σπυράκια, βάζουμε και λίγο βούτυρο κακάο, κι είμαστε έτοιμες για όλα, από σχολείο μέχρι πάρτι. Ναι, μέχρι πάρτι, το φρέσκο δέρμα μας είναι το μόνο που μας χρειάζεται. 
Για όσες είμαστε πάνω από 18 και θέλουμε να φαινόμαστε στα καλύτερά μας, φυσικά μπορούμε να βαφτούμε, αλλά αφήνουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά να παραμείνουν εμφανή, δεν τα αλλοιώνουμε. Επικεντρωνόμαστε στην οπτική βελτίωση μέσω του μακιγιάζ της κατάστασης της επιδερμίδας μας, αυτό είναι που λείπει. 
Μέηκ απ: ίσως δεν χρειάζεται. μια ΒΒ cream ή μια αντηλιακή με χρώμα είναι υπεραρκετή για τις πιο πολλές γυναίκες. Αν χρησιμοποιούμε μαίηκ απ, βάζουμε μια σταλίτσα στα σημεία που έχουμε δυσχρωμίες ή σπασμένα αγγεία και το "σβήνουμε" καλά. Αφήνουμε το δέρμα μας να φανεί, γενικώς.
Ρουζ: μπορούμε να διαλέξουμε μόνο από ροδακινί έως σκούρο ροζ και σπάνια σε μεσαίο κόκκινο, κυρίως αν ντυνόμαστε vintage.Το τοποθετούμε εκεί που κοκκινίζουμε όταν τρέχουμε, δηλαδή κυρίως στα μήλα του προσώπου μας (όπως στα τρία σκίτσα). Αποφεύγουμε το ρουζ σε μαύρο, ασημί, καφέ, μοβ και γενικά σε ό,τι δεν συναντάται ποτέ σε μάγουλο από την Φύση. Τα ιριδίζοντα μάγουλα επίσης δεν συναντώνται στην Φύση.
Φρύδια: ξεχνάμε τελείως το ζωγράφισμα των φρυδιών. Αν χρειάζεται αφαιρούμε μερικές τρίχες ανάμεσα, ή στο κάτω μέρος του φρυδιού. Συμπληρώνουμε με μολύβι τα τυχόν κενά σημεία. Το μολύβι πρέπει να είναι ανοιχτό καστανό/λαδί για ξανθές, γκρι για ξανθές σαντρέ, καστανό σκούρο για μελαχρινές. Δεν χρησιμοποιούμε  μαύρο μολύβι, μοιάζει με μουντζούρα από κάρβουνο σε φυσικό και τεχνητό φως.
Σκιές ματιών: για το κύριο μέρος του βλεφάρου και κάτω από το φρύδι χρησιμοποιούμε ανοιχτό ροζ, μπεζ ή κίτρινο λεμονί. Βάζουμε 1 ή 2 αποχρώσεις σε καφέ, μπλε, γκρι, σκούρο πράσινο στην πτύχωση του βλεφάρου και την εξωτερική γωνία του ματιού με κατεύθυνση προς τα πάνω. Φυσικά σταματάμε πριν φτάσουμε στον κρόταφο και δεν βάζουμε τίποτα στο κάτω μέρος του ματιού (όπως στο σκίτσο δίπλα). Ελέγχουμε τις σκιές μας σε φυσικό φως, μπορούν να είναι ιριδίζουσες ή ματ, αλλά όχι μεταλλικές ή τόσο ματ που να θυμίζουν κιμωλία.  
Αι-λάινερ και μολύβι ματιών: αν θέλουμε, βάζουμε μια μικρή γραμμή στις ρίζες από τις βλεφαρίδες σας με κίνηση προς τα πάνω ή σταματώντας πριν το τέλος του βλεφάρου. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα τριγωνάκι για αποτέλεσμα cat-eye, αλλά μικρό. Λέμε όχι στην γραμμή που καλύπτει τελείως το βλέφαρό ή φτάνει στους κροτάφους. Είναι κάποια από εμάς η ενσάρκωση της Κλεοπάτρας; Το άι-λάινερ φτιάχτηκε για να τονίζουμε τα μάτια, όχι για να τα ξαναζωγραφίζουμε από την αρχή.

Μάσκαρα: αν υπάρχει ανάγκη (για πολλές γυναίκες δεν υπάρχει), φοράμε μια στρώση μονή ή διπλή από μάσκαρα σε μαύρο,  καφέ, μπλε σκούρο, πράσινο σκούρο, μοβ. Οι χρωματιστές μάσκαρα αναδεικνύονται σε μονοχρωματικά μακιγιάζ ματιών, π.χ. η πράσινη σε κίτρινο λεμονί, η μπλε σε ροζ ή μπεζ, η μοβ σε γαλάζιο (όπως στο σκίτσο δίπλα). Αποφεύγουμε τις μάσκαρα σε πορτοκαλί, τυρκουάζ, χρυσό, ασημί. Αποφεύγουμε επίσης τις ψεύτικες βλεφαρίδες, ειδικά αυτές που είναι φτιαγμένες από φτερά. Δεν επιτρέπεται να δημιουργούμε ρεύμα αέρος κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά σας. 
Κραγιόν: το διάσημο overline είναι μια από τις χειρότερες τάσεις στο μακιγιάζ, χτυπητό από μακριά και χυδαίο. Αν τα χείλη μας είναι πραγματικά λεπτά, χρησιμοποιούμε μόνο κραγιόν σε ανοιχτά χρώματα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το overline. Γενικά τα κραγιόν από σκούρο ροζ έως μεσαίο κόκκινο εξυπηρετούν σχεδόν όλα τα χρώματα ρούχων κι όλα τα φυσικά χρώματα προσώπου. Αποφεύγουμε τα περλέ κραγιόν και τα παράλογα χρώματα που δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν σε ανθρώπους, όπως το μαύρο, το μπλε, το καφέ, το κίτρινο, το ασημί και βέβαια όλα τα μπεζ που λέγονται nude. Δεν υπάρχει λόγος να μοιάζουμε με πτώμα. Αποφεύγου,ε επίσης το κραγιόν σε ανοιχτό κόκκινο ματ. Για κάποιο λόγο με αυτό το χρώμα μετά από λίγη ώρα τα χείλη διαχωρίζονται από το υπόλοιπο πρόσωπο και ξεκινάνε δική τους πορεία. Όλοι θα κοιτάνε τα χείλη μας, αλλά δεν θα θυμούνται τι είπαμε. 
Primer: προαιρετικό. Ένα ακόμα στρώμα με χημικά πάνω στο δέρμα μας. 
Illuminator: οι μακιγιέζ λένε "για λάμψη στο πρόσωπό μας" κι εννοούν πως θα φέγγουμε στο σκοτάδι με όλο αυτό το χρυσό και ασημί πάνω σας, ειδικά η άκρη της μύτης μας. Το illuminator είναι μακριά, μακριά, πολύ μακριά από την απλότητα.
Contouring: το πρόσωπό μας είναι αληθινό, με οστά και σάρκα, κινείται κι είναι ήδη τρισδιάστατο. δεν είναι ένα κομμάτι μάρμαρο για να κάνουμε γλυπτική πάνω του. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να έχει τα ίδια φωτισμένα και σκιασμένα σημεία από όπου κι αν το κοιτάξει κάποιος. Δεν γίνεται πιο τεχνητό αποτέλεσμα από αυτό. 
Στρας, τατουάζ για τα μάγουλα,  τους κροτάφους, κλπ μόνο σε χορό μεταμφιεσμένων.
Ιριδίζουσα πούδρα για τους ώμους: ναι, σε νυχτερινές εξόδους.

Γενική συμβουλή : όταν κάνετε το μακιγιάζ σας, προσπαθήστε να ταιριάξετε το κραγιόν σας με τα ρούχα σας, π.χ. βάλτε πορτοκαλί έως κόκκινο με ρούχα σε καφετιές αποχρώσεις, ροζ απαλό έως κόκκινο Βουργουνδίας σε μπλε και μοβ, μόνο κόκκινο με κόκκινα ρούχα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ταιριάξετε το κραγιόν, όχι τόσο τις σκιές. Αν ανακαλύψετε ένα μακιγιάζ ματιών που ομορφαίνει πολύ τα μάτια σας, χρησιμοποιήστε το από το πρωί έως το βράδυ, με όλα σας τα ρούχα και αλλάζετε μόνο το κραγιόν ανάλογα τα ρούχα σας. Προσωπικώς χρησιμοποιώ συνέχεια το μακιγιάζ αυτού του σκίτσου, που πηγαίνει  πολύ στα δικά μου χρώματα κι αλλάζω μόνο το κραγιόν.
Επομένως απλότητα δεν σημαίνει δεν χρησιμοποιούμε μακιγιάζ, σημαίνει απλώς "το κάνουμε διακριτικά". 


(σκίτσα και φωτογραφίες από την Melusine. Τα σκίτσα φτιάχτηκαν μόνο με προϊόντα μακιγιάζ, όχι με μολύβια ζωγραφικής. Το τρίτο σκίτσο στο αριστερό περιθώριο αναφέρει τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν. Το ρουζ είναι  Βourjois, όχι Bourgeois)

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Χαιρετισμός στον Μικάδο*

Σας αρέσει η Ιαπωνία; Σας αρέσει το ζωντανό κόκκινο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου; Σας αρέσουν οι γραμμές του μπαμπού μέσα από τις πινελιές ενός πινέλου Σούμι; Αν σας αρέσουν τότε θα σας ευχαριστήσει αυτό το ζευγάρι vintage σκουλαρίκια που συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία. 
Είναι φτιαγμένο από πορσελάνη, κι έχει πάνω στην επιφάνειά του το περίγραμμα ενός μινιμαλιστικού λουλουδιού ζωγραφισμένο με χρυσό χρώμα. 


Αυτά τα σκουλαρίκια είναι τα κατάλληλα για ένα μαύρο αντρικό κοστούμι φορεμένο με άσπρο πουκάμισο και μια κόκκινη μεταξωτή ζώνη Όμπι. Ένα σύνολο επαγγελματικό, τελείως αστικό αλλά με μια πινελιά εξωτική πάνω του. 
Η πρώτη φωτογραφία είναι παρμένη στο φως του ήλιου, η δεύτερη στην σκιά. 

(Μικάδο είναι μια προσφώνηση προς τον αυτοκράτορα της εποχή της παλιάς Ιαπωνίας. Είναι επίσης μια όπερα της βικτοριανής εποχής των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν)

A salut to Mikado*

Do you like Japan? Do you like the vivid red of the country of the rising sun?The bamboo lines through the Sumi brush strokes? 
If you do, then you will enjoy this vintage pair of errings which combines all those elements. They are made of porcelain and their surface has the outline of a minimal flower in golden color. 



These are the proper earrings for a black masculin suit, a white shirt and a red silk obi belt. Very buisiness-like outfit, completely urban but with a touch of exotic.
The first photo is taken under the sunlight, the second in the shadow. 


(*Mikado was the name of the imperor in old Japan and it is also the name of an opera of the victorian era by Gilbert and Sullivan)

Η διακριτική κομψότητα της δεκαετίας του 1950

Οι μεγάλοι κατασκευαστές φω μπιζού των προηγούμενων δεκαετιών δημιουργούσαν τις κολεξιόν τους μετά από πολλή σκέψη για την κομψότητα και την άνεση των πελατισσών τους (που ήταν οι ανώνυμες γυναίκες όλης της γης). Γι αυτό έχτισαν  μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις πελάτισσες και έφτιαξαν προϊόντα που τα απολαμβάνουμε έως σήμερα χάρη και στην μεγάλη επιμέλεια των σχεδιαστών για την κατασκευή/την συσκευασία τους, αλλά και τις προσπάθειες των γυναικών να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση αυτά τα πολυαγαπημένα φω-μπιζού. 

Αυτό είναι ένα σετ Crown Triffari με εναλλασσόμενους κρίκους από λουσίτη σε 4 χρώματα, οι οποίοι κρέμονται από σκουλαρίκια-ημικύκλια σε χρυσό μέταλλο. Ο λουσίτης είναι ημιδιαφανές υλικό που παρουσιάζει ενδιαφέρον στο μάτι. Οι χρυσοί κρίκοι μπορούν να φορεθούν και μόνοι τους. Συνολικά τα σκουλαρίκια είναι πολύ διακριτικά, σε χρώματα πολύ κλασσικά, κι όμως είναι ορατά από απόσταση. Το πολυτελές κουτί συσκευασίας είναι μια απόλαυση για τα μάτια της ιδιοκτήτριας, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα στην τσάντα χειρός για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο και βοηθάει να διατηρηθούν τα σκουλαρίκια σε άριστη κατάσταση αιώνια. 
Το σετ που βλέπετε της Trifari (Crown) είναι κατασκευασμένο από το 1937 έως το 1955, αυτή την περίοδο η εταιρεία Trifari είχε στην υπογραφή της μια κορώνα πάνω από το γράμμα Τ. Επομένως το σετ είναι το λιγότερο 66 ετών κι είναι ακόμα σε τέλεια κατάσταση.

(κι οι δυό φωτογραφίες της Pinktag κάτω από το φως του ήλιου)

the 1950s discret elegance

The big costume jewelry manufactureurs of previous decades created their items with great consideration about the elegance and the comfort of their clients (which were everyday women of the world). This way they builted a relationship of mutual trust with women and they created products that we can enjoy even today, thanks both to the designer's great care of construction/ packaging and to the great efforts of women to maintain in tip top condition those much loved jewelry.
This is a crown Triffari set of intercheangable small lucite hoops in four colors,  that hang from a pair of golden semi-hoops. The lucite is a semi-transparent material with interesting effect for the eye. The golden earrings can be worn alone. The complete design is very discreet, with colors very classic, yet obvious from a distance. The luxurius box is a delight for the eyes of the owner, it can be carried easily in your handbag for a weekend and it helps to preserve the earrings until the end of time.
(both photos are taken under sunlight)

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Μια μαργαρίτα με κρυμμενο μυστικό.

Αναζητώ μόνιμα  ασυνήθιστα κοσμήματα. Λατρεύω εξίσου την επινοητικότητα και τα κρυμμένα μυστικά, π.χ. ένα σκουλαρίκι σε σχήμα ομπρέλας που πραγματικά ανοίγει, ένα μενταγιόν σε σχήμα τσάντας με κούμπωμα που επίσης ανοίγει, ένα μπρασελέ διπλής όψης, ένα σκουλαρίκι με έναν κρυμμένο γάντζο στο πίσω μέρος του, από όπου μπορείς να κρεμάσεις μια επέκταση. Αυτή η μεγάλη καρφίτσα του 1960 της AVON που απεικονίζει μια μαργαρίτα από άσπρο σμάλτο, με κέντρο και λεπτομέρειες σε χρυσαφί μέταλλο είναι μια τέτοια περίπτωση κοσμήματος.

Το χρυσαφί κέντρο της είναι το καπάκι ενός μυστικού διαμερίσματος κι έχει έναν μηχανισμό με τον οποίο το καπάκι ανοίγει, έτσι ώστε μέσα να τοποθετηθεί στερεό άρωμα. Στο κάτω μέρος του κρυφού χώρου υπάρχει μια μικρή τρύπα, που επιτρέπει στα μόρια του αρώματος να διαχέονται στον αέρα. Αν θέλετε, μπορείτε επιπρόσθετα να τρίψετε το δάχτυλό σας στο άρωμα και μετά να αγγίξετε το οστό της κλείδας -ή οποιοδήποτε σημείο στο οποίο επιθυμείτε να σας  φιλήσουν. Το στερεό άρωμα που σκοπεύω να βάλω στον μυστικό χώρο είναι το Les Belles της Nina Ricci -το βαζάκι δεξιά στην φωτογραφία.

A daisy with a secret



I am constantly in search of very unusual jewelry. I adore equally ingenuity and hidden secrets, e.g. an earring in the form of an umbrella that really opens, a small bag with a clasp that also opens and we can see inside, a two-face bracelet, an earring with a hook on the back that can become longer with the proper extension attached. This large pin of 1960s by AVON representing a daisy in white enamel with golden center and details, it is one of those cases.

Τhe golden center is the lid of a secret compartment and it has a mechanism that allows you to place solid perfume inside of it. There is a small hole on the bottom of the compartment that releases particles of the perfume to flow in the air. If you want to, you can additionally dig your finger in the perfume and then spread it on your collar bone -or wherever it is you want to be kissed. The solid perfume I intend to put into the secret compartment is Les Belles de Nina Ricci -shown on the right of the photo.
 


ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

  Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...