Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Φόρεμα, 1961-1962

 


Στην δεκαετία του 60 ο σχεδιασμός των πατρόν έφτασε στην κορυφή από πολυπλοκότητα. Κάθε ρούχο ραμμένο στο σπίτι, είχε κάτι ιδιαίτερο πάνω του, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιούνται τα κοντράστ και τα colourblock που είναι πολύ χτυπητά και στα οποία κυλήσαμε από το 1967 και μετά. Τα σημερινά ρούχα γενικότερα είναι παιχνιδάκι για τις παλιές μοδίστρες.
Στην εικόνα μας ανατύπωση ενός πατρόν για φόρεμα των Αρχών της δεκαετίας του 60, από την εταιρεία Burda. Το φόρεμα είναι μάλλινο, ίσιο, με λσιμοκοψη και φερμουαρ στην πίσω μεσαία ραφή, ραφή στην μέση του σώματος κι έχει τόσο στο κορσάζ όσο και στην φούστα ένα μικρό ντραπέ. Το κορσαζ ειδικά είναι ένα κομψοτέχνημα, δεξιά είναι ίσιο κι αριστερά σχηματίζει μια πτύχωση μέσα από την οποία βγαίνουν 5 διαγώνιες λεπτές πιέτες.
Η ανατύπωση των παλιών πατρόν είναι πολύ χρήσιμη στις σημερινές μοδίστρες, επειδή πριν την ανατύπωση γίνεται προσαρμογή του πατρόν στο σημερινό σώμα των γυναικών: η μέση μας είναι πολύ πιο φαρδιά από ο,τι το 1960, άσχετα με το μέγεθος μας. Τα φαρδιά παντελόνια με λάστιχο ή κορδονι και τα χαμηλοκάβαλα οδήγησαν στην φαρδύτερη μέση. Δεν υπάρχει πια το 90-60-90, δηλαδή 30 πόντους διαφορά στήθους και περιφέρειας του μέσου σώματος στα 1960. Σήμερα το 90 πόντους στήθος έχει μέση 78, μια τεράστια διαφορά όταν θέλουμε να πετύχουμε λοξές πιετούλες κλπ.

Στις μαυρόασπρες φωτογραφίες  μπορείτε να δείτε ανοιχτά τα μέρη του κορμού και της φούστας, ώστε να καταλάβετε πού είναι η δυσκολία και γιατί χρειάζεται ένας επαγγελματίας (η εταιρεία Burda) να προσαρμόσει το πατρόν χιλιοστό το χιλιοστό.
(Φωτογραφίες La mode de Pinktag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...