Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

DIY εκχύλισμα bitter orange για κολόνιες.

 



Εκχύλισμα ονομάζεται το διάλυμα των αιθέριων ελαίων ενός φυτού σε αλκοόλ ή λάδι. Το προϊόν που θα παραχθεί χρησιμοποιείται στις κολόνιες και τα αρώματα ως βάση άριστης ποιότητας, μέσα στην οποία διαλύονται άλλα αιθέρια έλαια και δημιουργούν το επιθυμητό τελικό άρωμα. Το εκχύλισμα συναντάται σπανιότατα στην εμπορική αρωματοποιία, επειδή στοιχίζει πολύ σε χρόνο. Όμως μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι, με λίγη προσπάθεια και πολύ μεγαλύτερη υπομονή. Ευκολότερα από όλα γίνεται  το εκχύλισμα νερατζιάς, επειδή έχει τα αιθέρια έλαιά του στις τρυπούλες της φλούδας του. Περιλαμβάνεται σε συνθετική μορφή τουλάχιστον σε 80% των ετοίμων αρωμάτων.
 
ΥΛΙΚΑ
1 μπολ παγωτού με φλούδια νερατζιού, κομμένα όσο γίνεται χωρίς το εσωτερικό τους άσπρο.  
1/2 μπολ φύλλα νερατζιού, κομμένα κομματάκια.
Βότκα και γυάλινο βάζο.
Μικρό χωνί αρωματοποιίας και γυάλινα μπουκάλια αρωμάτων.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο βάζο, το γεμίζουμε με καθαρή βότκα και το αφήνουμε επί 1 μήνα σε σκιερό δροσερό μέρος, αναδεύοντάς το καθημερινά. 
Οταν περάσει ο μήνας, το διάφανο υγρό της βότκας έχει γίνει πορτοκαλί, τα φύλλα και τα φλούδια έχουν αποχρωματιστεί και το εκχύλισμά μας είναι έτοιμο. 
Το σουρώνουμε με μεταλλικό σουρωτήρι και πρόσθετο φίλτρο του καφέ. 
Με την βοήθεια του μικρού χωνιού, γεμίζουμε τα μπουκαλάκια αρωμάτων. 
 
Σε επόμενη ανάρτηση θα δώσουμε 2-3 συνταγές για ευχάριστες κολόνιες εσπεριδοειδών που γίνονται εύκολα με το εκχύλισμα του Bitter orange.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...