Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η διάσημη Rosy the riveter

 


Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχε τηλεόραση. Η ενθάρρυνση ή και η προπαγάνδα του πληθυσμού επιτυγχάνονταν μέσω των εφημερίδων και του ραδιοφώνου. Στην φωτογραφία μας βλέπουμε το εξώφυλλου της εβδομιαδιαίας έκδοσης του περιοδικού-εφημερίδας Star Weekl;y. Ανήκε στην καναδική εφημερίδα Toronto Star κι ήταν το μόνο που κυκλοφορούσε στις αγροτικές περιοχές του Καναδά, όπου η καθημερινή διανομή τύπου ήταν αδύνατη. 

Η γυναίκα στο εξώφυλλο του Star  Weekly στις 4 /09/1943 με την φόρμα εργασίας, την μπαντάνα στα μαλλιά και το μεταλλικό βαλιτσάκι με εργαλεία έγινε γνωστή ως Rosy the riveter. Η Ρόζι ήταν η οποιαδήποτε γυναίκα αντικατέστησε τους άντρες που πήγαν στον Πόλεμο κι κάθισε στο πόστο τους στην βαριά βιομηχανία -μεταξύ των άλλων στην βιομηχανία όπλων, στα ναυπηγεία, στα εργοστάσια αυτοκινήτων και τις μεταφορές. 

Βλέπετε στην εικονογράφηση πως η Ρόζι περνάει ανάμεσα σε δυό ένστολους, έναν του πολεμικού Ναυτικού κι έναν του Στρατού ξηράς που την χαιρετούν στρατιωτικά λες κι η Ρόζι είναι στρατηγός,  δείχνοντας έτσι τον σεβασμό τους. Και πράγματι τα σώματα του Στρατού εξέδιδαν φυλλάδια με οδηγίες για την ευπρεπή συμπεριφορά των φαντάρων προς τις γυναίκες, λέγοντάς τους μεταξύ άλλων πως "στις κυρίες δεν αρέσουν τα σφυρίγματα και τα πειράγματα στον δρόμο", αυτό που σήμερα ονομάζουμε cat calling, που θα ήταν κάπως τρομακτικό από 10 άντρες μαζί προς μία γυναίκα περαστική. 
Οι οδηγίες όμως αφορούσαν μόνο τις κυρίες πατρίδα τους και τις συμμαχικές χώρες. Δεν περιείχαν οδηγίες συμπεριφοράς για τον άμαχο γυναικείο πληθυσμό στις χώρες που καταλάμβαναν, π.χ. στην Γερμανία που ήταν ο εχθρός τότε. Εκεί τα πράγματα ήταν διαφορετικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...