Το μεσαίο τετρασέλιδο ήταν ένα μεγάλο φύλο, άκοπο, που μπορούσε να αποκολληθεί από το σώμα του περιοδικού. Στην συνέχεια οι αναγνώστριες το άνοιγαν, το άπλωναν σε ένα τραπέζι και τοποθετούσαν πάνω του μια μεγάλη κόλα ρυζόχαρτο. Το ρυζόχαρτο είναι χοντρό αλλά ημιδιαφανές χαρτί, επιτρέπει να δεις όλα τα τυπωμένα σημάδια της κάτω του επιφάνειας. Το τετρασέλιδο στην μια μεριά του έχει τα σκίτσα και αριθμημένα τα κομμάτια του κάθε πατρόν, στην άλλη το πατρόν σε φυσικό μέγεθος. Η μοδίστρα σημειώνει ποιους αριθμούς σχημάτων χρειάζεται, βρίσκει τον κάθε αριθμό σε κύκλο επί της γραμμής του κομματιού που την ενδιαφέρει και αντιγράφει στο ρυζόχαρτο όλο το κομμάτι.
Εδώ στην 1η φώτο βλέπουμε τα πατρόν που προσφέρονται σε αυτό το Votre Mode: ένα μαντό, ένα ντε-πιες κι ένα φόρεμα. Στην 2η φώτο, το τετρασέλιδο είναι ανοιγμένο στη μεριά των πατρόν κι η κάτω άκρη του αναδιπλωμένη ώστε να φαίνονται λίγο τα σκίτσα της πίσω πλευράς. Βλέπουμε τους κύκλους των κομματιών 3 και 9 που αντιστοιχούν στο κορσαζ του ντε πιες, υπάρχουν όμως όλα τα κομμάτια, για όλα τα ρούχα.
Αν και τα δωρεάν πατρόν είναι πιο πολύπλοκα από τα αγορασμένα, επειδή τα αγορασμένα έχουν το κάθε κομμάτι τυπωμένο μόνο του σε ένα φύλο χαρτί (οπότε δεν χρειάζεται αντιγραφή, αλλά απλώς κόψιμο γύρω από το κάθε σχήμα) , εντούτοις ήταν πολύ δημοφιλή επειδή ήταν επαγγελματικά φτιαγμένα και δωρεάν. Εάν κάποια το επιθυμούσε μπορούσε να ράψει 12-36 ρούχα τον χρόνο χρησιμοποιώντας τα, χωρίς να πληρώσει παρά μόνο την τιμή του περιοδικού. Αυτό, δεν είναι λίγο.
Να σημειώσουμε ότι στα ελληνικά περιοδικά υπήρχαν περισσότερα δωρεάν πατρόν ανά τεύχος, έως και 10 μαζί στο ίδιο τεύχος, πολλές φορές προσφορά γνωστών σχεδιαστών μόδας όπως ο Τσεκλένης κι ο Μαυρόπουλος. Τα ρούχα τους ήταν απλησίαστα απο άποψη τιμής για τις περισσότερες γυναίκες, όμως η ιδιοφυΐα του κάθε σχεδιαστή προσιτή μέσω των δωρεάν πατρόν.
(photos La mode de Pinktag)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου