Μια που φέτος είναι της μόδας πολύ οι δαντέλες, ακόμα και για καθημερινή χρήση, σκέφτηκα να γράψω για ένα μικρό μυστικό του καλού ραψίματος: οι δαντέλες δεν γαζώνονται ποτέ σε ίσιο γαζί, απλικάρονται, δηλαδή ενώνονται μοτίφ με μοτίφ, σε ένα συνεχόμενο σχέδιο που δεν διακόπτεται πουθενά.
Στην 1η εικόνα βλέπετε πώς φαίνεται μια δαντέλα γαζωμένη, το σχέδιο διακόπτεται απότομα, ενώ δεν θα έπρεπε.
Στην 2η εικόνα έχουμε την προετοιμασία για το σωστό ράψιμο: στο σημείο της ένωσης κόβουμε τα μοτίφ πλεονάζοντα στο φάρδος
Στην 3η εικόνα τα στερεώνουμε το ένα πάνω στο άλλο και (4η εικόνα) τα ράβουμε με βελονιά κουμπότρυπα ολόγυρα κομματάκι-κομματάκι (ο ένας κύκλος πάνω στον άλλο κύκλο, το κάθε φύλλο πάνω στο όμοιό του φύλλο κλπ)
Αυτό μας δίνει μια επιφάνεια που στο μπροστινό μέρος (5η εικόνα) είναι συνεχόμενη και λεία, ενώ στο πίσω μέρος (6η εικόνα) συνεχόμενη αλλά πιο παχιά (εξαιτίας του ότι βρίσκονται δυό μέρη δαντέλας το ένα πάνω στο άλλο)
Στις φωτογραφίες μας βρίσκεται μια τρέσα δαντέλας, αυτή που χρησιμοποίησα στο μεσοφόρι-παντελόνι μου που είδαμε πριν λίγες μέρες. Το ολόκληρο ύφασμα δαντέλας απλικάρεται ολόκληρο, από πάνω μέχρι κάτω, πάνω στο ύφασμα που χρησιμεύει ως φόδρα, συνήθως κάποιο χοντρό σατέν. Επομένως ένα δαντελένιο φόρεμα δεν πρέπει να έχει πουθενά γαζί.
Η ερώτηση είναι πού βρίσκουμε ένα τέτοιο φόρεμα; Το βρίσκουμε στους σχεδιαστές υψηλής ραπτικής και βέβαια, στο ράψιμο χεριού. Σχεδόν καμία από εμάς δεν μπορεί να ψωνίσει ρούχα σχεδιαστών, ορισμένες μπορούν να ράψουν, όμως όλες μπορούμε τουλάχιστον να γνωρίζουμε πώς ακριβώς είναι το σωστό ράψιμο. Η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
(φωτογρaφίες κι εργασία La mode de Pinktag)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου