Η καθεμία μπορεί να κάνει ένα μακιγιάζ τύπου Instagram χρησιμοποιώντας 20 προϊόντα και μεταμορφώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Το αποτέλεσμα είναι υπόδειγμα κακού γούστου, να μην αναφέρω πως είναι επίσης ένα πολύ φανερό δείγμα ανασφάλειας. Επομένως, γιατί να το κάνουμε; Για την κομψότητα ο κανόνας στο μακιγιάζ είναι ένας: απλότητα. Ας το αναλύσουμε .
Μια που οπωσδήποτε ήδη όλες βαφόμαστε με κάποιο τρόπο, ας σκεφτούμε λίγο που είδαμε το μακιγιάζ που συνηθίζουμε. Μήπως το You Tube και στο Instagram; Σπανίζει η κομψότητα και στους δύο τόπους, ενώ περισσεύουν οι influancer κι οι μακιγιέρ που βρίσκονται σε άμεση επαγγελματική σχέση με τις εταιρείες καλλυντικών και προωθούν τα προϊόντα τους. Οι influancer είναι ικανοί να προτείνουν μακιγιάζ με 18 προϊόντα για να πάμε τα παιδιά ως το σχολείο (πραγματικό περιστατικό, για το οποίο διαπληκτίστηκα εγώ). Εμείς πρέπει να βάλουμε ένα μέτρο σε όλα αυτά.
Να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν αναγκάζει μια γυναίκα να βάφεται ούτε στο ελάχιστο για να λέγεται κομψή. Οποιαδήποτε μπορεί να είναι κομψή και εντελώς φυσική ταυτόχρονα, χωρίς καθόλου μακιγιάζ, καμία μέρα του χρόνου. Για την ακρίβεια έως τα 18 απλώς καταστρέφουμε την ομορφιά και το δέρμα μας αν χρησιμοποιούμε προϊόντα μακιγιάζ. Αν παρόλα αυτά επιμένουμε, φοράμε ένα καλυπτικό στικ πάνω στα σπυράκια, βάζουμε και λίγο βούτυρο κακάο, κι είμαστε έτοιμες για όλα, από σχολείο μέχρι πάρτι. Ναι, μέχρι πάρτι, το φρέσκο δέρμα μας είναι το μόνο που μας χρειάζεται.
Για όσες είμαστε πάνω από 18 και θέλουμε να φαινόμαστε στα καλύτερά μας, φυσικά μπορούμε να βαφτούμε, αλλά αφήνουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά να παραμείνουν εμφανή, δεν τα αλλοιώνουμε. Επικεντρωνόμαστε στην οπτική βελτίωση μέσω του μακιγιάζ της κατάστασης της επιδερμίδας μας, αυτό είναι που λείπει.
Μέηκ απ: ίσως δεν χρειάζεται. μια ΒΒ cream ή μια αντηλιακή με χρώμα είναι υπεραρκετή για τις πιο πολλές γυναίκες. Αν χρησιμοποιούμε μαίηκ απ, βάζουμε μια σταλίτσα στα σημεία που έχουμε δυσχρωμίες ή σπασμένα αγγεία και το "σβήνουμε" καλά. Αφήνουμε το δέρμα μας να φανεί, γενικώς.
Ρουζ: μπορούμε να διαλέξουμε μόνο από ροδακινί έως σκούρο ροζ και σπάνια σε μεσαίο κόκκινο, κυρίως αν ντυνόμαστε vintage.Το τοποθετούμε εκεί που κοκκινίζουμε όταν τρέχουμε, δηλαδή κυρίως στα μήλα του προσώπου μας (όπως στα τρία σκίτσα). Αποφεύγουμε το ρουζ σε μαύρο, ασημί, καφέ, μοβ και γενικά σε ό,τι δεν συναντάται ποτέ σε μάγουλο από την Φύση. Τα ιριδίζοντα μάγουλα επίσης δεν συναντώνται στην Φύση.
Φρύδια: ξεχνάμε τελείως το ζωγράφισμα των φρυδιών. Αν χρειάζεται αφαιρούμε μερικές τρίχες ανάμεσα, ή στο κάτω μέρος του φρυδιού. Συμπληρώνουμε με μολύβι τα τυχόν κενά σημεία. Το μολύβι πρέπει να είναι ανοιχτό καστανό/λαδί για ξανθές, γκρι για ξανθές σαντρέ, καστανό σκούρο για μελαχρινές. Δεν χρησιμοποιούμε μαύρο μολύβι, μοιάζει με μουντζούρα από κάρβουνο σε φυσικό και τεχνητό φως.
Σκιές ματιών: για το κύριο μέρος του βλεφάρου και κάτω από το φρύδι χρησιμοποιούμε ανοιχτό ροζ, μπεζ ή κίτρινο λεμονί. Βάζουμε 1 ή 2 αποχρώσεις σε καφέ, μπλε, γκρι, σκούρο πράσινο στην πτύχωση του βλεφάρου και την εξωτερική γωνία του ματιού με κατεύθυνση προς τα πάνω. Φυσικά σταματάμε πριν φτάσουμε στον κρόταφο και δεν βάζουμε τίποτα στο κάτω μέρος του ματιού (όπως στο σκίτσο δίπλα). Ελέγχουμε τις σκιές μας σε φυσικό φως, μπορούν να είναι ιριδίζουσες ή ματ, αλλά όχι μεταλλικές ή τόσο ματ που να θυμίζουν κιμωλία.
Αι-λάινερ και μολύβι ματιών: αν θέλουμε, βάζουμε μια μικρή γραμμή στις ρίζες από τις βλεφαρίδες σας με κίνηση προς τα πάνω ή σταματώντας πριν το τέλος του βλεφάρου. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα τριγωνάκι για αποτέλεσμα cat-eye, αλλά μικρό. Λέμε όχι στην γραμμή που καλύπτει τελείως το βλέφαρό ή φτάνει στους κροτάφους. Είναι κάποια από εμάς η ενσάρκωση της Κλεοπάτρας; Το άι-λάινερ φτιάχτηκε για να τονίζουμε τα μάτια, όχι για να τα ξαναζωγραφίζουμε από την αρχή.
Μάσκαρα: αν υπάρχει ανάγκη (για πολλές γυναίκες δεν υπάρχει), φοράμε μια στρώση μονή ή διπλή από μάσκαρα σε μαύρο, καφέ, μπλε σκούρο, πράσινο σκούρο, μοβ. Οι χρωματιστές μάσκαρα αναδεικνύονται σε μονοχρωματικά μακιγιάζ ματιών, π.χ. η πράσινη σε κίτρινο λεμονί, η μπλε σε ροζ ή μπεζ, η μοβ σε γαλάζιο (όπως στο σκίτσο δίπλα). Αποφεύγουμε τις μάσκαρα σε πορτοκαλί, τυρκουάζ, χρυσό, ασημί. Αποφεύγουμε επίσης τις ψεύτικες βλεφαρίδες, ειδικά αυτές που είναι φτιαγμένες από φτερά. Δεν επιτρέπεται να δημιουργούμε ρεύμα αέρος κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά σας.
Κραγιόν: το διάσημο overline είναι μια από τις χειρότερες τάσεις στο μακιγιάζ, χτυπητό από μακριά και χυδαίο. Αν τα χείλη μας είναι πραγματικά λεπτά, χρησιμοποιούμε μόνο κραγιόν σε ανοιχτά χρώματα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το overline. Γενικά τα κραγιόν από σκούρο ροζ έως μεσαίο κόκκινο εξυπηρετούν σχεδόν όλα τα χρώματα ρούχων κι όλα τα φυσικά χρώματα προσώπου. Αποφεύγουμε τα περλέ κραγιόν και τα παράλογα χρώματα που δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν σε ανθρώπους, όπως το μαύρο, το μπλε, το καφέ, το κίτρινο, το ασημί και βέβαια όλα τα μπεζ που λέγονται nude. Δεν υπάρχει λόγος να μοιάζουμε με πτώμα. Αποφεύγου,ε επίσης το κραγιόν σε ανοιχτό κόκκινο ματ. Για κάποιο λόγο με αυτό το χρώμα μετά από λίγη ώρα τα χείλη διαχωρίζονται από το υπόλοιπο πρόσωπο και ξεκινάνε δική τους πορεία. Όλοι θα κοιτάνε τα χείλη μας, αλλά δεν θα θυμούνται τι είπαμε.
Primer: προαιρετικό. Ένα ακόμα στρώμα με χημικά πάνω στο δέρμα μας.
Illuminator: οι μακιγιέζ λένε "για λάμψη στο πρόσωπό μας" κι εννοούν πως θα φέγγουμε στο σκοτάδι με όλο αυτό το χρυσό και ασημί πάνω σας, ειδικά η άκρη της μύτης μας. Το illuminator είναι μακριά, μακριά, πολύ μακριά από την απλότητα.
Contouring: το πρόσωπό μας είναι αληθινό, με οστά και σάρκα, κινείται κι είναι ήδη τρισδιάστατο. δεν είναι ένα κομμάτι μάρμαρο για να κάνουμε γλυπτική πάνω του. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να έχει τα ίδια φωτισμένα και σκιασμένα σημεία από όπου κι αν το κοιτάξει κάποιος. Δεν γίνεται πιο τεχνητό αποτέλεσμα από αυτό.
Στρας, τατουάζ για τα μάγουλα, τους κροτάφους, κλπ μόνο σε χορό μεταμφιεσμένων.
Ιριδίζουσα πούδρα για τους ώμους: ναι, σε νυχτερινές εξόδους.
Γενική συμβουλή : όταν κάνετε το μακιγιάζ σας, προσπαθήστε να ταιριάξετε το κραγιόν σας με τα ρούχα σας, π.χ. βάλτε πορτοκαλί έως κόκκινο με ρούχα σε καφετιές αποχρώσεις, ροζ απαλό έως κόκκινο Βουργουνδίας σε μπλε και μοβ, μόνο κόκκινο με κόκκινα ρούχα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ταιριάξετε το κραγιόν, όχι τόσο τις σκιές. Αν ανακαλύψετε ένα μακιγιάζ ματιών που ομορφαίνει πολύ τα μάτια σας, χρησιμοποιήστε το από το πρωί έως το βράδυ, με όλα σας τα ρούχα και αλλάζετε μόνο το κραγιόν ανάλογα τα ρούχα σας. Προσωπικώς χρησιμοποιώ συνέχεια το μακιγιάζ αυτού του σκίτσου, που πηγαίνει πολύ στα δικά μου χρώματα κι αλλάζω μόνο το κραγιόν.
Επομένως απλότητα δεν σημαίνει δεν χρησιμοποιούμε μακιγιάζ, σημαίνει απλώς "το κάνουμε διακριτικά".
(σκίτσα και φωτογραφίες από την Melusine. Τα σκίτσα φτιάχτηκαν μόνο με προϊόντα μακιγιάζ, όχι με μολύβια ζωγραφικής. Το τρίτο σκίτσο στο αριστερό περιθώριο αναφέρει τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν. Το ρουζ είναι Βourjois, όχι Bourgeois)