Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Το μικρό παλτό του 1969

 

Στην φωτογραφία μας δύο μοντέλα για χειμωνιάτικο, ανοιχτόχρωμο, κοντό και σχετικά στενό παλτό, χαρακτηριστικά που όλα μαζί ήταν μεγάλη τάση τον Χειμώνα του 1969. Και τα δύο είναι πολύ χαριτωμένα. 

Αυτό το είδος πανωφοριού γαλλικά το έλεγαν βέβαια "παλτό" όσοι ήθελαν (διότι ήταν το παλτό για όσους ακολουθούσαν τις τάσεις της μόδας), όμως πιο συχνά το έλεγαν "το μικρό παλτό" επειδή την ίδια εποχή κυκλοφορούσαν και κλασικά μακριά έως κάτω από το γόνατο, δεν φορούσαν όλες οι γυναίκες μίνι. 

Το μικρό παλτό ήταν ευχάριστο, αλλά είχε περιορισμένη χρηστικότητα, γι αυτό εξάλλου δεν κράτησε πολύ. Ήταν κοντό και δεν κάλυπτε αρκετά το σώμα. Ήταν στενό στους ώμους (διότι αλλιώς θα έμοιαζε με κουτί) και επομένως δεν φοριόταν με τίποτα άλλο από μέσα εκτός από στενά και ακόμη πιο μικρά ρούχα, πράγμα που το καθιστούσε ακατάλληλο, τόσο για όσες ήταν κάπως εύσωμες, όσο και για χοντρό πουλόβερ. 

Να σημειώσω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το μικρό παλτό με το ημίπαλτο (που σε εμένα φαίνεται ένα ακατανόητο ρούχο). Το ημίπαλτο είναι ένα κλασικής γραμμής παλτό, φαρδύ, με κλασικούς ώμους, πέτα γιακά και τσέπες, όμως με στρίφωμα έως την μέση του μηρού.  Δεν πηγαίνει με τίποτα εκτός από κάποιο παντελόνι κι αυτό σε σύνολο που όλο μαζί είναι πάντα πρόχειρο (casual). Δεν υπάρχει λόγος να τσιγκουνευτούμε 20-30 πόντους ύφασμα όταν επιλέγουμε παλτό, έχουμε δαπανήσει ήδη τόσα μέτρα για να φτιάξουμε το κύριο ρούχο. Ας φτιάξουμε ένα πλήρες παλτό που πηγαίνει με φορέματα, φούστες, παντελόνια, ταγιέρ και κοστούμια, από το πρωί έως το βράδι, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...