Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ενα ντύσιμο τολμηρό, αλλά όχι επιτυχημένο.

 

Ενα ζήτημα που εξετάζουμε στην σελίδα όταν μας δίνεται η ευκαιρία, είναι τα γυναικεία ρούχα φορεμένα από άντρες. Σπάνια γνωστοί άντρες φορούν φούστες ή φορέματα, όμως υπάρχουν κάποιοι που πρωτοτυπούν, π.χ. ο Μπράντ Πητ  τον Ιούλιο του 2022 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Σήμερα εξετάζουμε μια καινούργια περίπτωση. 

Στην εικόνα μας βλέπουμε πρόσφατη εμφάνιση στην Μύκονο του Γάλλου τραγουδιστή Slimaine ο οποίος κέρδισε τις καρδιές του κοινού της Γιουροβίζιον με την φωνή του. Στην φωτογραφία ο Slimaine  φοράει στενό αθλητικό φανελάκι, μαύρη κλος φούστα, χοντρά άσπρα αθλητικά παπούτσια, μαύρες κάλτσες και κολιέ μαργαριταρένιο. Το σύνολο του είναι σίγουρα πρωτοποριακό, είναι όμως επιτυχημένο από άποψη κομψότητας, δηλαδή πληροί τους βασικούς κανόνες αρμονίας; 

Νομίζω πως όχι, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά φτωχό, γι αρκετούς λόγους. 
1) Η κλος φούστα για να αναδειχθεί ως ένδυμα χρειάζεται μια μικρή μέση που ο Slimaine διαθέτει, όμως επίσης χρειάζεται μικρούς ώμους ( ή τέλος πάντων, όχι έντονους). Το κλος κόψιμο στοχεύει στο να ρίξει το βάρος της εμφάνισης στο πάνω μέρος σώματος, αφήνοντας μια θολή κι αέρινη εντύπωση για το κάτω μέρος σώματος, το οποίο απλώς υπονοείται μέσα από τα λούκια της φούστας, αντί να διαγράφεται με λεπτομέρειες όπως συμβαίνει στην στενή φούστα. Εδώ, εξαιτίας των λάθος αναλογιών του τραγουδιστή για το ρούχο, ο σκοπός του ρούχου καταργείται. Το πάνω μέρος του σώματος είναι παραφουσκωμένο και η κλος φούστα μοιάζει με καρικατούρα φούστας που την δώσαμε  να την φορέσει κάποιος παλαιστής. 

2) Ο κανόνας του 1/3 για το μήκος των αναλογιών, δεν υπάρχει εδώ. Είναι ο γνωστός κανόνας που λέει πως για να φαινόμαστε αρκετά ψηλοί και σε αναλογίες  κοντά στα αρχαία αγάλματα, πρέπει να προσπαθούμε οπτικά να δείξουμε το σώμα μας έως την μέση ως το 1/3 του συνολικού ύψους μας. Για να ισχύει ο κανόνας, η φούστα έπρεπε να είναι μακρύτερη, το πόδι να μην είχε κάλτσα που το κόβει στα δύο ( ή να είχε καλσόν που συνεχίζει το μαύρο της φούστας έως το πέλμα) και το παπούτσι να ήταν μαύρο. Τίποτα από αυτα δεν ισχύει, τα πάντα έχουν μπεί σε τελείως λάθος μήκη και χρώματα, με αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κάτω μέρος σώματος που φαίνεται λειψό. 
Μια μακρύτερη φούστα, με μαύρο δερμάτινο πέδιλο  ή εσπαρντρίγα, θα ήταν το σωστό συμπλήρωμα. 

3) Περιττό να πω ότι το στοιχείο της αντίθεσης (juxtaposition) που είναι της μόδας στο ντύσιμο τελευταία, είναι ωραία ιδέα γενικά, αλλά θέλει σκέψη. Το χοντροπάπουτσο αθλητικό που μοιάζει με τσιμεντόλιθο, με τις πλαστικές σόλες και τα τεχνικά υλικά πάνω του,  δεν ταιριάζει με τα λεπτεπίλεπτα μαργαριτάρια στο κολιέ που συνιστούν θαύμα της Φύσης. Λίγος σεβασμός στην φυσική ομορφιά, δεν είναι άσχημη ιδέα, για κανέναν.  
Η δουλειά που κάνει το μαργαριταρένιο κολιέ, μπορούσε να γίνει καλύτερα με κολιέ από άσπρο κορδόνι + άσπρες και μαύρες γυάλινες χάντρες. 

Με λίγα λόγια, το γυναικείο ντύσιμο έχει εκατοντάδες μυστικά που οι γυναίκες τα γνωρίζουν ακόμη κι αυτές που φαίνονται σαν τρομερά κακόγουστες. Αυτό το φριχτό ντύσιμο  του Slimaine, πολύ δύσκολα θα το είχε δοκιμάσει γυναίκα. Οσοι  άντρες επιθυμούν να ντυθούν με γυναικεία ρούχα, πρέπει να σκύψουν πρώτα θεωρητικά πάνω στα μυστικά της κομψότητας και μετά να προβούν σε τολμηρές ενδυματολογικές επιλογές. 
Αν δεν το κάνουν αυτό, έχουν οι εμφανίσεις τους θα φέρνουν εγγυημένα το ειρωνικό γέλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...