Όπως βλέπετε το άρθρο ρωτάει "ξεκάλτσωτος με κοστούμι, γίνεται;" δείχνοντας μας κάποιον γνωστό άνδρα με κλασικό ντύσιμο, χωρίς κάλτσες.
Κι η άμεση απάντηση στην ερωτηση είναι η εξής:
"Αυτό στην εικόνα δεν είναι κοστούμι, είναι σακάκι και ξεχωριστό παντελόνι, οπότε γίνεται".
Βέβαια το σημαντικό δεν είναι το κοστούμι αλλά η γραβάτα. Πρέπει καταρχάς να λείπει η γραβάτα, ώστε το σώμα να είναι ομοίως γυμνό στην αρχή και το τέλος του. Γενικώς κάθε εμφάνιση μας πρέπει να έχει συνοχή και λογική από πάνω μέχρι κάτω, όπως δεν φοράμε ποτέ ζιβάγκο με σορτς και σαγιονάρα γιατί σοκάρουμε τον θεατή με 2 σαιζόν πάνω μας, έτσι δεν φοράμε γραβάτα με γυμνό αστράγαλο.
Στην συνέχεια σημαντικά ειναι τα παπούτσια, που κι αυτά πρέπει να είναι κατάλληλα για γυμνούς αστραγάλους, δηλαδή loafers με καμπαρντίνα παντελόνι και σακάκι, εσπαντρίγα με λινό παντελόνι και σακάκι, κλπ.
Υπάρχουν δετά παπούτσια με τρυπούλες και κορδόνια, δηλαδή Οξφορντ και Ντέρμπι που φοριούνται χωρίς κάλτσες; Ναι υπάρχουν, τα λινά. Αυτές οι δύο γραμμές παπουτσιού παράγονται σε καλοκαιρινή εκδοχή απο ύφασμα, κυρίως σε χρώμα λευκό, γαλάζιο, μπεζ, σωμόν (τα χρώματα που ταιριάζουν στο στυλ Γαλλική Ριβιέρα και Ιταλική Ριβιέρα, αντίστοιχα). Φοριούνται άνετα χωρίς κάλτσες.
Αραγε πόσο κοντό πρέπει να είναι το παντελόνι ώστε να αποκαλύπτεται ο αστραγάλος; Σαν του κυρίου στην εικόνα, δηλαδή μήκος flood;
Για εμενα, όχι, του κυρίου είναι πιο κοντό από όσο πρέπει. Γενικώς το flood* είναι λάθος μήκος για κάθε περίσταση, flood σημαίνει πλημμύρα, πήρε το όνομά του από τους ψαράδες που ανεβάζουν το πατζακι για να τραβήξουν πιο έξω τις βάρκες τους στην παλίρροια. Ποιος είναι ψαράς από εμάς;
Το κατάλληλο μήκος παντελονιού είναι το half break* που "τσακίζει" λίγο πάνω στο κουτουπιέ. Half break σημαίνει "μισό κύμα" και το όνομα του το πήρε από τις περιγραφές των σέρφερς για τα κύματα. Half break είναι το μήκος όπου το πατζάκι κάνει μια μικρή καμπύλη σαν μικρό κύμα προς το οστό του ποδιού ακουμπώντας στο κουτουπιέ, ενώ full break* αυτό το μήκος που το πατζάκι κάνει βαθύτερη καμπύλη, όπως κάνει το μεγαλύτερο κύμα.
Half break λοιπόν είναι το σωστό μήκος, διότι ο αστράγαλος μπορεί να αποκαλυφθεί εάν το λοιπό ντύσιμο το επιτρέπει, αλλά και πάλι μόνο όταν κάθεται ο άντρας, όχι όταν είναι όρθιος και περπατάει.
Υπάρχει τρυκ ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα του μήκους και να φανεί σε όλες τις στάσεις σώματος ο αστραγάλος; Βεβαίως υπάρχει, το γυρισμένο πατζάκι προς τα έξω, και δεν εννοώ με επίσημο ρεβέρ του ράφτη, αλλά με γύρισμα πρόχειρο χειρός (rolled-up hem). Στο λινό παντελόνι, στο τσινο και στο τζην, μπορείτε να γυρίσετε το πατζακι μόνοι σας προς τα έξω, να φορέσετε το πουκάμισο σας κι ένα ελαφρύ σακάκι από πάνω, και να είστε τέλειοι.
Και μάλιστα, εαν τυχόν το πλήρες σύνολο ξεκινάει από πάνω με σακάκι Σαχαριέν, δεν μπορώ να σκεφτώ τελειότερο τελείωμά του προς τα κάτω από το ξεκάλτσωτο πόδι!
Τα είπαμε όλα για τον γυμνό αστράγαλο; Νομίζω ναι. Αν ξέχασα κάτι, συμπληρώστε το στα σχόλια. Οι φωτογραφίες δείχνουν τι είναι σωστό ή λάθος και γιατί. Ελπίζω
να σας αρέσει η πληροφορία περι του τι σημαινουν τα μήκη flood, half
break, full break. Είναι ένα από τα μικρά περίεργα της ένδυσης και
σχετικώς άγνωστη λεπτομέρεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου