Πριν από 2 μέρες φόρεσα το ροδαλό σύνολο με την πλισέ ζυπ κυλότ και σε σχόλιο μια φίλη της σελίδας μου πρότεινε να το φορέσω με κόκκινα παπούτσια που θα ήταν πιο ζωντανά.
The blog is about elegance in vintage and contemporary fashion. I has many DIY posts. It could be useful to men too, because it is a window to the complex female thinking. (Το μπλογκ αφορά την κομψότητα στο σύγχρονο και vintage ντύσιμο. Εχει πολλές αναρτήσεις με χειροποίητα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και στους άντρες διότι τους προσφέρει ένα παράθυρο στην πολύπλοκη σκέψη των γυναικών.)
Υπάρχουν χιλιάδες κολόνιες στην αγορά, όμως κάποιες από αυτές είναι πολύ παλιές. Επιβιώνουν επί χρόνια δια δύο λόγους: 1) μυρίζουν όμορφα, σε όλες τις μόδες μυρωδιάς που επικρατούν απόδεκαετία σε δεκαετία, 2) έχουν πολλαπλές σημασίες για τους αγοραστές τους.
Στον καιρό τους οι δυό αυτές κολόνιες προτείνονταν ως τέλεια λύση για νεαρούς και νεαρές της λευκής φυλής, επειδή οι βαριές κολόνιες θεωρούνταν ακατάλληλες για την νεότητα, πολύ επιδεικτικές και προκλητικές, γεμάτες με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έκαναν λοιπόν θραύση σε Ευρώπη και Αμερική. Από την δεκαετία του 1960 και μετά όπου οι νέοι έγιναν σημαντική καταναλωτική ομάδα με δικά τους προϊόντα παρόμοια με των ενηλίκων, άρχισε να φθίνει το ενδιαφέρον για την 4711 και το Florida Water.
Ωστόσο το Florida Water έχει κάτι ακόμα διαφορετικό, περιβάλεται με έναν μυστικισμό, με πολλούς θρύλους που λένε πως δημιουργήθηκε με νερό από την "Πηγή της νεότητας", η οποία βρίσκεται στη Καλιφόρνια. Αυτό πίστευαν και ακόμη πιστεύουν οι απόγονοι των μαύρων Γιορούμπα της Κεντρικής Αφρικής που βρέθηκαν στην Βόρεια και Νότια Αμερική ως σκλάβοι των λευκών και Ισπανών κατακτητών.
Στις φωτογραφίες της ανάρτησης μπορείτε να δείτε το δικό μου Florida Water, διαφημίσεις της κολόνιας από το παρελθόν και τέλος μια εικόνα με καλαθάκι στο Περού που προρίζεται για τελετή εξαγνισμού του πνεύματος, όπου μεταξύ των άλλων υλικών υπάρχει και το μπουκάλι της κολόνιας.
**********
Στις
21 Σεπτεμβρίου του 1948 κυκλοφόρησε το τεύχος της εικόνας μας του Elle,
με αυτό το εκτυφλωτικό χρώμα: κατακόκκινο μάλλινο παλτό, φαρδύ κάτω,
μονοκόμματα με τον κορμό μανίκια ζαπονέ, με ζώνη να τονίζει την μέση.
Κάτω από τον γιακά, με κουμπάκια στερεώνεται προαιρετικά η κουκούλα.
Δεν μπορώ να βρω κανένα μειονέκτημα σε τούτο το κόκκινο παλτό. Είναι τέλειο.
(φωτό σελίδας La mode de Pinktag)
Από το περιοδικό Marie-Claire 04/1957 η ολοσέλιδη διαφήμιση του αρώματος Soir de Paris της εταιρείας Bourjois, όταν ακόμα είχε το μπλε σκούρο και ασημί μπουκάλι.
Οι 8 εικονογραφημένες γυναίκες στην μεταβατική περίοδο της Άνοιξης που μοιάζει με το Φθινόπωρο σε θερμοκρασίες και πιθανότητα βροχής, είναι ντυμένες με αληθινή σοφία και πρόνοια για παν ενδεχόμενο: από κάτω το φόρεμα, από πάνω σακάκι ή μαντό, στον λαιμό για να τον προφυλάξουμε από το κρύο πάντα ένα μαντήλι, στο κεφάλι καπέλο ώστε να προστατεύεται και αυτό, στο χέρι η ομπρέλα. Η κάθε γυναίκα ουσιαστικά φοράει μια πανοπλία ξεκινώντας από το σπίτι της το πρωί και μπορεί να αφαιρέσει όποια κομμάτια της πανοπλίας θέλει κατά την διάρκεια της ημέρας, προσαρμόζοντας τελείως το ντύσιμο της στην θερμοκρασία.
Επιπλέον όλα τα σύνολα έχουν στην μέση ζώνη, στα χέρια γάντια, και μαζί βέβαια τσάντα, σκουλαρίκια, καρφίτσες, συν τα μαντηλάκια τσέπης για τις περιπτώσεις που φοράμε σακάκι. Εάν από τις γυναίκες αφαιρέσουμε όλα τα αξεσουάρ κι αφήσουμε απλώς το φόρεμα συν το μαντό, ή το μαύρο ταγιέρ στο τέλος με το άσπρο του πουκάμισο, το κάθε σύνολο μετατρέπεται σε κάτι κοινό κι ασήμαντο. Τι είναι ένα μαύρο ταγιέρ με άσπρο πουκάμισο; Ντύσιμο για κηδείες. Όμως εάν του προσθέσουμε πράσινο καπέλο και κόκκινο μακρύ φουλάρι ( ή γιλέκο), είναι ένα σύνολο που παίρνει 10 με τόνο, σε κομψότητα και στυλ.
Φίλες μου κοιτώντας τις εικόνες μπορούμε να πάρουμε έμπνευση για το δικό μας ντύσιμο. Τα χρώματα είναι συγκλονιστικά. Το κίτρινο μαντό στο μέσον που φοριέται πάνω από μαυρόασπρο πτι καρό και κόκκινη ζώνη-φουλάρι, μας αποδεικνύει πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει ένα πανωφόρι σε έντονο χρώμα, όταν συνδυάζεται με πολύ βασικά ρούχα, σε τελείως ουδέτερες αποχρώσεις. Πώς θα ήταν αυτό το μαυρόασπρο φόρεμα συνδυασμένο με μια απλή μαύρη καμπαρντίνα; Σχεδόν ανάξιο λόγου, ρούχο για άτομο που έχει παραιτηθεί.
Νομίζω έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τις κυρίες του 1940, κοιτώντας και μελετώντας τες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τα έτη 1925- 1955 θεωρούνται τα κομψότερα στην Ιστορία της Μόδας.
Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...