Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Είναι ο Τζιάνι Βερσάτσε μεγάλος σχεδιαστής, ναι ή όχι;

Ξέρετε, για πολλά θέματα της μόδας δεν έχω σκεφτεί ποτέ να γράψω κάποιο διευκρινιστικό κείμενο, επειδή θεωρώ πως είναι πολύ σαφή και δεν χρειαζονται διευκρίνηση. Αυτό είναι λάθος δικό μου. Εδώ και καιρό, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, η κομψότητα δεν είναι πραγματικά κατανοητή έννοια, το διαχρονικό είναι άγνωστος όρος, το κλασικό επίσης. Γι αυτό θα πούμε 2-3 πραγματα στις επομενες αναρτήσεις, πάνω σε λεπτομέρειες οι οποίες έχουν σημασία

Εχτές σε συζήτηση κάποιος έτυχε να αναφέρει τον Τζιάνι Βερσάτσε ως "Μεγάλο σχεδιαστή". Είναι ο Βερσάτσε μεγάλος; Η απάντηση είναι "όχι, δεν είναι", ούτε ο Βερσάτσε, ούτε πολλοί άλλοι γνωστοί και τρομερά ευκατάστατοι σχεδιαστές. Γιατί όχι;

Ο όρος "Μεγάλος", (Grand couturier) δεν υπονοεί τα κέρδη του Οίκου ραπτικής που κατέχει ο σχεδιαστής, υπονοεί την καλλιτεχνική αξία και την κομψότητα των ρούχων που παράγονται από αυτόν.
Επομένως Μεγάλοι αποκαλούνται μόνο οι σχεδιαστές ραπτικής που συνεισέφεραν κάτι καινούργιο και θετικό στην ένδυση, δηλαδή μια νέα γραμμή (Dior), έναν πρωτοφανή συνδυασμό των εμπριμέ (Lacroix), κάποιο κόψιμο υφασμάτων ασυνήθιστο (Vionet), χωρίς ποτέ να διακινδυνεύουν την κομψότητα των γυναικών.
Έως τώρα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές είναι Γάλλοι, δεν υπάρχει μεταξύ τους κανένας Αμερικανός ή Αγγλος , όμως υπάρχουν 2 Ιταλοί: o Εμίλιο Πούτσι για τα εμπριμέ του που είναι μοναδικά και δημιούργησαν ένα παγκόσμιο ρεύμα στο εμπριμέ κι ο Βαλεντίνο Γκαραβάνι για τα κεντημένα βραδινά του (glitterati chic) και το χρώμα "Κόκκινο του Βαλεντίνο" (Vanentino red).
Ο Βερσάτσε δεν ανήκει στους μεγάλους διότι δεν προσέφερε κάτι θετικό, αντιθέτως συνέβαλε στο ξεγύμνωμα των γυναικών και τα κραυγαλέα ρούχα. Η Wikipedia γράφει για αυτόν : After opening his Milan boutique in 1978, Versace quickly became a sensation on the international fashion scene. His designs employed vivid colors, bold prints and sexy cuts, which were a refreshing contrast to the prevailing taste for muted colors and simplicity.
Το σέξι και το κραυγαλέο είναι συνισταμένες που βρίσκονται 100% εκτός κομψότητας και 200% εκτός κλασικού ντυσίματος.

Στις φωτογραφίες βρίσκονται τα 4 πιο χαρακτηριστικά και διάσημα ρούχα του Βερσάτσε -σύμφωνα με την κατάταξη των περιοδικών Dazed και Vogue. Μπορείτε να δείτε μόνες σας γιατί ο Βερσάτσε είναι γνωστός σχεδιαστής, αλλά όχι μεγάλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

  Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...