Στην φωτογραφία μας περιποιημένα παπούτσια σπιτιού του 1958, για τον κομψό κύριο που προσέχει πολύ την εμφάνισή του.
The blog is about elegance in vintage and contemporary fashion. I has many DIY posts. It could be useful to men too, because it is a window to the complex female thinking. (Το μπλογκ αφορά την κομψότητα στο σύγχρονο και vintage ντύσιμο. Εχει πολλές αναρτήσεις με χειροποίητα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και στους άντρες διότι τους προσφέρει ένα παράθυρο στην πολύπλοκη σκέψη των γυναικών.)
Στην φωτογραφία μας περιποιημένα παπούτσια σπιτιού του 1958, για τον κομψό κύριο που προσέχει πολύ την εμφάνισή του.
Το 1969 η τάση στο μακιγιάζ ήταν τα έντονα μάτια: σκιές που ήταν ορατές, πολύ eye-liner, άφθονη μάσκαρα. Εδώ μια διαφήμιση του οίκου καλλυντικών Ricilsoie, Modes et Travaux από το τεύχος Οκτωβρίου 1969
Αριστερά πανωφόρι σε συνδυασμό από δυό υφάσματα και γούνα για τον οίκο Philippe et Gaston. Στην μέση μονόχρωμο ύφασμα κεντημένο σε φάσες και γούνα γι τον οίκο Drecoll. Δεξιά μονόχρωμο παλτό με εξώγαζα και γούνινο γιακά για τον οίκο Martial et Armand.
(φωτό από σελίδα βιβλίου για την Αρτ Ντεκό , La mode de Pinktag)
Ο Ωγκύστ Τουλμούς ήταν ένας πολύ μεγάλος ζωγράφος της εποχής του, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με πορτραίτα γυναικών. Από αυτόν έχουμε πανέμορφους πίνακες ευκατάστατων γυναικών που αποδίδουν με ακρίβεια την παραμικρή λεπτομέρεια στα πολύπλοκα ρούχα της εποχής. Δεν έχει παραλείψει τίποτα, ούτε την λάμψη των σατέν ντυσές, ούτε την λεπτότητα της κάθε δαντέλας, ούτε βέβαια την ομορφιά των ίδιων των γυναικών.
Δυστυχώς οι γυναίκες του ζωγράφου μας φαίνονταν υπερβολικά εξιδανικευμένες, σε κάποιους τουλάχιστον πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του. Ο Εμίλ Ζολά τον κατηγόρησε ότι παρουσιάζει τις ηρωίδες του σαν απολαυστικές αλλά αδρανείς κούκλες.
Στον πίνακα που βλέπουμε ο Τουλμούς κάνει ένα τολμηρό βήμα, μας παρουσιάζει μια γυναίκα πολύ δυσαρεστημένη, παρά τον πολυτελή διάκοσμο γύρω της και τα σπάνια ρούχα, και μάλιστα δυσαρεστημένη σε αυτό που θεωρούνταν η σπουδαιότερη μέρα στην ζωή μιας γυναίκας: στον γάμο της.
Ο πίνακας "Η απρόθυμη νύφη " (the reluctant bride) μας δείχνει ένα μεγάλο σαλόνι με την νύφη σωριασμένη στην πολυθρόνα και τρεις φίλες γύρω της. Τα βελούδα κ οι ταφτάδες στα φορέματα είναι τέλεια, το ίδιο κι η ταπισερί στον τοίχο, όμως το μάτι μας δεν μένει πουθενά εκτός από το βλέμμα της νύφης. Είναι φανερό πως δεν είναι καθόλου χαρούμενη, ούτε κι αγωνιά για την μεγάλη στιγμή. Τα χέρια της ακουμπούν σαν παράλυτα στο φόρεμά της και το ύφος της είναι απηυδισμένο. Παντρεύεται κάποιον με συνοικέσιο ενώ ονειρευόταν ένα τρυφερό αίσθημα όπως αυτά που περιγράφουν τα μυθιστορήματα; Έχει ήδη γνωρίσει τον γαμπρό και δεν της αρέσει καθόλου; Θα προτιμούσε να μείνει ανύπαντρη κι εντελώς ελεύθερη; Κάτι από όλα συμβαίνει. Ό,τι κι αν συμβαίνει, είναι απρόθυμη να προχωρήσει στον γάμο, πλην όμως αναγκασμένη από την κοινωνική κατάσταση και την οικογένειά της. Το θέμα έχει τελειώσει, σε λίγο θα παντρευτεί, θέλοντας και μη.
Ειρωνική λεπτομέρεια του πίνακα το μικρό κορίτσι που πίσω από την νύφη δοκιμάζει την νυφική κορώνα μαλλιών κι ονειρεύεται με χαρά τον δικό του γάμο.
O August Toulmouche αγαπούσε τις γυναίκες. Σίγουρα όμως δεν έμενε μόνο στα όμορφα μάτια τους και τις απαλές μπούκλες, Το μάτι του έβλεπε βαθύτερα.
Το περιοδικό Le petit Echo de la Mode στις 9 Δεκεμβρίου 1951, είχε ως εξώφυλλο του ένα παλτό σε πράσινο κυπαρισσί, γαρνιρισμένο με γκρι γούνα στον γιακά. Τα μανίκια ρεγκλάν κι άνετα, η μέση εφαρμοστή, η φούστα φαρδιά ώστε να ταιριάζει με όλες τις γραμμές εσωτερικών ενδυμάτων. Εξαίρετη ιδέα τα λοιπά αξεσουάρ σε γκρι και το πολύχρωμο φουλάρι που δίνει τόσο όμορφα μια πινελιά ζωηρό χρώμα στο - κατά τα άλλα- πολύ σοβαρό σύνολο.
(φωτογραφία εξωφύλλου La mode de Pinktag)
Σε όλη την δεκαετία του 40 και του 50 το λεοπάρ φορέθηκε σε μικρές ποσότητες πάνω στο ρούχο και σε συνδυασμό με υφάσματα σε πράσινο σκούρο και κόκκινο σκούρο. Εκείνη την εποχή έκριναν πως ήταν μεγάλη υπερβολή ένα ολόκληρο παλτό από λεοπάρ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 60 ο αληθινός πλούτος, δηλαδή οι αληθινές γούνες λεοπάρδαλης, αλλά και οι απομίμηση του πλούτου δεν ήταν πια ντροπή. Κυκλοφόρησαν κοντές ζακέτες αλλά και μακριά πανωφόρια εξ ολοκλήρου από γούνες, μεταξύ άλλων από λεοπάρ.
Στην δεκαετία του 70, φτάσαμε στο σημείο μηδέν και χάθηκε κάθε μέτρο: λεοπάρ σε συνδυασμό με χρυσό δέρμα, και μάλιστα το δέρμα κολλητό στο σώμα, ορισμένες φορές μάξι.
H δική μου συμβουλή στην χρήση των εξωτικών δερμάτων είναι μία: μέτρο. Η κομψή γυναίκα δεν μπορεί να κυκλοφορεί στην πόλη σαν αιλουροειδές. Τα αιλουροειδή συναντώνται στην ζούγκλα.
(φωτό La mode de Pinktag)
Στο περιοδικό Le Petit Echo de la Mode 12/1929 βρίσκουμε τις όμορφες καμπαρντίνες που είναι κατάλληλες ειδικά για βροχερές μέρες του Δεκέμβρη. Είναι ριχτές, με μια χαμηλή ζώνη στην αρχή των γοφών, έχουν διπλό ύφασμα στο στήθος χάρη στο σταυρωτό κούμπωμα, όρθιο γιακά που προστατεύει τον αυχένα, εξωτερικές τσέπες με διακόσμηση για ομορφιά και πρακτικότητα, ενώ η φόδρα τους είναι από χοντρό ταφτά ( η μία, σε καρό ντεσέν)
Καμπαρντίνα, καπελάκι, κασκόλ, γάντια, κι ορίστε οι τρεις όμορφες γυναίκες περπατούν στην πόλη χωρίς να φοβούνται την βροχή.
(φωτό και διακόσμηση εικόνας La mode de Pinktag)
Πριν 73 χρόνια σαν σήμερα κυκλοφορούσε το περιοδικό Le Petit Echo de la Mode με αυτό το εξώφυλλο: μια νεαρή μητέρα με τα τρία της παιδιά -το μικρό με πλεχτό φορμάκι. Πατρόν στο περιοδικό για όλα τα ρούχα του εξωφύλλου.
Αριστερά το ελαφρώς μακρόταλο φόρεμα από σατέν κίτρινο, με δεύτερη φούστα και κορσάζ σε οργάντζα. Το μπροστινό μέρος καλύπτει τα γόνατα, το πίσω φτάνει στο πάτωμα.
Δεξιά το πράσινο κυπαρισσί σατέν φόρεμα με το βολάν που μακραίνει στο πίσω μέρος και η μύτη του φτάνει τους αστραγάλους, το οποίο συνοδεύεται από κάπα με διπλό βολάν και γιακά που καταλήγει σε μεγάλο φιόγκο για κλείσιμο.
(φωτογραφία σκίτσων και ρετούς La mode de Pinktag)
Είναι φτιαγμένο σε ταφτά, στράπλες και στενό, με δυο μεγάλους φιόγκους στην περιφέρεια και γάντια από τον ίδιο ταφτά, στολισμένα με γούνα στο τελείωμά τους.
Ο Frederick Stark είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, κι όμως υπήρξε ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που τράβηξε τον δικό του δρόμο στον χώρο της μόδας, χωρίς να υποκύπτει σε trend. Σχεδίασε υφάσματα για τον διεθνώς γνωστό οίκο Liberty και ρούχα που το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η πολύ απλή γραμμή, χωρίς βολάν, φρου-φρου κλπ. Έδωσε ώθηση στην χρήση του δέρματος στα ρούχα, δηλαδή σε ταγιέρ, παντελόνια, φορέματα κλπ, όταν σχεδίασε τα κοστούμια της Cathe Gale για την αγγλική τηλεοπτική σειρά Avengers στην δεκαετία του 60. Το δέρμα που έως τότε χρησιμοποιόταν σπάνια και μόνο στα αντρικά μπουφάν, κυριολεκτικά απογειώθηκε. Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε ένα σύνολο από τυνίκ και στενό παντελόνι, φορεμένο από την Cathy Gale.
(φωτό ανάρτησης La mode de Pinktag)
Τα κουμπιά που ήταν λειτουργικά και κούμπωναν αληθινά, χρησιμοποιήθηκαν πολύ ως διακοσμητικό στοιχείο στη δεκαετία του 20. Πολλά φορέματα ήταν εντελώς ανοιχτά από τον λαιμό έως τους γοφούς κι είχαν από μέσα ένα δεύτερο κομμάτι από εμπριμέ ύφασμα, το οποίο έμοιαζε με ολόκληρη μπλούζα. Αυτά τα φορέματα ήταν πρακτικά διότι μπορούσε κάποια να ράψει 3-4 διαφορετικά εσωτερικά κομμάτια και να κάνει πολλούς συνδυασμούς. Εδώ μάλιστα η γυναίκα έχει ράψει και μακρύ φουλάρι από το ίδιο καρό ύφασμα.
Από περιοδικό Modes et Travaux 1966, ένα φόρεμα και το μαντό του. Απροσδόκητα χρώματα και ζεστά υφάσματα είναι τα κύρια στοιχεία του συνόλου. Το φόρεμα σε απαλό γαλάζιο σε γραμμή εβαζέ, με ασυνήθιστο ξεχειλωτό γιακά και μανίκια 3/4. Το μαντό σε έντονο τυρκουάζ, κι αυτό εβαζέ, με όρθιο γιακά που προστατεύει από το κρύο των εξωτερικών χώρων. Φυσικά το καπέλο και τα γάντια αυξάνουν την κομψότητα του συνόλου.
(φωτογραφία La mode de Pinktag)
Προσωπικώς, θαυμάζω το styling του εμπορικού Οίκου Sears, το οποίο στους καταλόγους του απογείωνε ρούχα που κατά τα άλλα ήταν συνηθισμένα ή μετρίαζε την εντύπωση που προκαλούσαν ρούχα κραυγαλέα -όπως αυτά της δεκαετίας του 70. Σε αυτήν την φωτογραφία δεν έχω τίποτα να προσθέσω, αν και ως άνθρωπος των χρωμάτων πιθανότατα θα φορούσα το 3ο σύνολο με κόκκινα κολεγιακά και κόκκινη ζώνη.
Στην ουσία "μόδα Grand Hotel" σημαίνει απλώς "πολυτελής" με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Υφάσματα απαλά, χρώματα ήπια και γραμμή ρούχων χαλαρή.
Πράγματι είναι πολυτελές στο μάτι και στην αίσθηση το σύνολο από φόρεμα εβαζέ με λευκό μάλλινο, που στην μέση έχει μια χαλαρή ζώνη-εσάρπα που τελειώνει με ρενάρ. Η κάπα που συμπληρώνει το σύνολο, είναι κλος κι έχει ρενάρ στον μεγάλο γιακά.
Η ρενάρ είναι αληθινή γούνα αλεπούς και σήμερα δεν επιτρέπεται πια να φορεθεί -γνωρίζουμε πώς συλλέγονται οι γούνες. Το σύνολο θα ήταν εξίσου όμορφο και χρηστικό ακόμα και με οικολογική γούνα.
(φωτογραφία από περιοδικό "Μόδα" 09/1968, La mode de Pinktag)
Στο κέντρο του έχει ένα μεγάλο πολυεδρικό κρύσταλλο σε απόχρωση μωβ, ολόγυρα μικρές κρυστάλλινες χάντρες σε λαχανί και στον τελικό κύκλο πάλι μωβ κρύσταλλα ᾱλλά μικρότερα από το κέντρο. Τα μωβ υλικά είναι ιριδίζοντα, τα λαχανί χωρίς επεξεργασία, οι μικρές μαύρες χάντρες έχουν μεταλλικό φινίρισμα.
Στην 1η φωτό το πάνω με΄ρος του, στην 2η φωτό η γάμπα του.
(ιδέα και κατασκευή La mode de Pinktag)
Το μακρύ κολιέ στα γαλλικά λέγεται Sautoir και. στην φωτό βλέπουμε μια ιδέα πρωτότυπη, το sautoir φορεμένο στην πλάτη. Είναι ιδανικός τρόπος styling για μια μπλούζα που έχει κλείσιμο "σταγόνα" όπως λέμε, δηλαδή ένα κουμπί στον αυχένα και άνοιγμα για λίγα εκατοστά από εκεί και κάτω. Το sautoir ξεπηδάει μέσα από το άνοιγμα και παραμένει στην θέση του εξαιτίας του κουμπιού.
(sautoir με σκαραβαίο από την γαλλική εταιρεία beyond-paris.ecwid.com)
Τα πανωφόρια έχουν όλων των ειδών τις γραμμές, ριχτό και με σούρες κάτω από τους ώμους το κόκκινο, φαρδύ αλλά με ζώνη που σφίγγει την μέση το γκρί ψαροκόκαλο, στενή ρεντικότα το πράσινο κυπαρισσί με την διακόσμηση σε λεοπάρ γούνα. Τα φορέματα είναι από ζέρσεη, στενά, με εφαρμοστά μανίκια και πολύ ενδιαφέροντα κοψίματα στο κορσάζ. Το μπρικ που βρίσκεται αριστερά θα είναι όμορφο με το κυπαρισσί παλτό, μια που ταιριάζει χρωματικά με την γούνα, ενώ σίγουρα θα ζωντανεύει το μουντό γκρί παλτό. Το δεξί φόρεμα σε γκρι αρζάν θα μετριάζει την έντονη εντύπωση του κόκκινου παλτού, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο σύνολο.
Γραμμές και χρώματα λοιπόν, όλα πρέπει να ταιριάζουν κατάλληλα για το κομψό ντύσιμο.
Από τεύχος του Modes et Travaux τον Οκτώβριο του 1953, μπλούζες αμπιγιέ, ραμμένες από πολύτιμα υφάσματα (σε δαντέλα η αριστερή και κρεπ-ντε-σιν η δεξιά). Ένα όμορφο ύφασμα κι ένα πατρόν που επιτρέπει στο ύφασμα να αναδειχθεί χωρίς να διακόπτεται από πολλές ραφές, αυτό χρειάζεται η μελετημένη αμπιγιέ μπλούζα.
(σκίτσο μαυρόασπρο επιχρωματισμένο από την La mode de Pinktag)
Ένα σχόλιο πάνω στην αντίθεση ισχυρίζεται το Vogue του 1949 πως είναι αυτά τα δυο μοντέλα. Και πράγματι αριστερά το κλος παλτό με το άφθονο ύφασμα που ούτε καν σε αφήνει να μαντέψεις το σώμα της μιάς γυναίκας, ενώ δεξιά το στενό-στενό, από τους ώμους έως και το στρίφωμα ταγιέρ της άλλης.
Ποιό από τα δυό είναι πιο γοητευτικό; Η κάθε μιά μας θα αποφασίσει μόνη της.
(φωτό σελίδας La mode de Pinktag)
Σε φαρδύ κορδόνι πλακέ περνιούνται χάντρες ξύλινες (όπως ο κύβος στην μέση, οι δυό μεγάλοι κύλινδροι και τα κίτρινα τετράγωνα,) αλλά κι από γυαλί (όπως οι οβάλ βυσσινί χάντρες, οι μικρότεροι κύλινδροι σε κόκκινο και κίτρινο και οι βυσσινί οκτάγωνες χάντρε). Τα πάντα χωρίζονται με μπρούτζινους διπλούς κώνους και καφέ ξύλινες ροδέλες.
Το κολιέ δεν έχει μόνο απροσδόκητα χρώματα
Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...