Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Η λεπτή σιλουέτα.

Παρίσι 1908. H ιατρική προχωράει στις ανακαλύψεις της, η αστική τάξη επενδύει τα χρήματα της στην εργαστηριακή έρευνα που κρίνει πως θα αποδώσει κέρδη, γι αυτό ασχολείται πολύ με προϊόντα που προάγουν την ομορφιά. Μέσα στους στόχους της έρευνας είναι η διατήρηση του λεπτού σώματος που είναι σχεδόν διαχρονικά συνώνυμο της κομψότητας. 
 Oι γυναίκες επί αιώνες κατανάλωναν μείγματα βοτάνων που τις βοηθούσαν να διατηρούν την σιλουέτα τους. Τα αφεψήματα από λουίζα, αψιθιά, μάραθο και πικραλίδα σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού ήταν στην ημερήσια δίαιτα τους. Από τον 20ο αιώνα και μετά, αυτό που πριν γινόταν στο σπίτι, το ανέλαβαν τα εργαστήρια φαρμακολογίας, φτιάχνοντας σκευάσματα με συνδυασμό πολλών δραστικών ουσιών και στην ίδια περιεκτικότητα πάντα - πράγμα που δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί οικιακά.


Αυτή η διαφήμιση από το περιοδικό La Mode Illustrée, αφορά προϊόν αδυνατίσματος των εργαστηρίων Laboratoire d'André PARIS. Το κόστος είναι υψηλό, ωστόσο οι πελάτισσες διευκολύνονται να το αποκτήσουν μια που αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλη την Ευρώπη και η υπόσχεση της διαφήμισης είναι μεγάλη: η Οxydothyrine που περιέχεται μέσα στις 50 παστίλιες του μπουκαλιού, "εγγυάται αδυνάτισμα χωρίς κινδύνους και ενεργεί χωρίς να δείχνει το πρόσωπο κουρασμένο ή το δέρμα πιο χαλαρό". 
Οι παστίλιες Οxydothyrine έμειναν δεκάδες χρόια στην αγορά και στις σελίδες των περιοδικών, επομένως συμπεραίνουμε ότι ήταν πραγματικά αποτελεσματικές.

(φωτογραφία La mode de Pinktag)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...