Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Κομψά αξεσουάρ: τα μαντήλια

 

Σήμερα λέμε 5 βασικές πληροφορίες για τα καλύμματα ώμων και λαιμού, δηλαδή για τα μαντήλια ώμων, τα φουλάρια, τα μικρά μαντήλια μικρά λαιμού και τσέπης), τις εσάρπες εσάρπες και τα κασκόλ Θα αναφέρουμε μόνο ποια μαντήλια είναι κλασικά (όχι τα πρωτοποριακά ή τα trendy της κάθε σαιζόν) και ποια η χρήση τους στο κλασικό ντύσιμο. Αν και δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά σε τι μπορεί να χρησιμέψουν μακροπρόθεσμα, διότι το μυαλό μας είναι γεμάτο με εικόνες από τις πρόσφατες τάσεις μόδας στα αξεσουάρ, εντούτοις το κλασικό έχει δική του αξία, στοιχίζει πολύ αλλά αποδίδει τα χρήματά του μέσω της πολυετούς χρήσης και δεν μας εκθέτει ποτέ. 


1) ΤΑ ΜΑΝΤΗΛΙΑ. Βασιλιάς όλων των μαντηλιών είναι ασφαλώς το μαντήλι ώμων. Τετράγωνο, μεγάλο (0,90*0,90 εκατοστά), μεταξωτό, στριφωμένο στο χέρι. Ένα μεγάλο μαντήλι ώμων, μπορεί να δεθεί χαλαρά κάτω από τον λαιμό, να στερεωθεί με καρφίτσα στον ώμο, να διπλωθεί πολλές φορές και να μπεί στα πανταλόνια αντί ζώνης, να προστατέψει το χτένισμα από την βροχή (μαζί με την ομπρέλα) ή από τον αέρα (ας πούμε πάνω σε μια μοτοσυκλέτα) ή από τον ήλιο (το καλοκαίρι στην πλαζ). Ένα μεγάλο μαντήλι, αν θέλουμε μπορεί να έχει κι άλλες, πιο ασυνήθιστες χρήσεις. Με στριφογυρισμένες τις δυό διπλανές του άκρες προς τα έξω και δεμένες στον λαιμό, και τις άλλες δεμένες γύρω από την μέση, γίνεται ένα ανάλαφρο τοπ που δεν προδίδει το στήθος κάποιο βράδυ των διακοπών. Με τις δυό αντικρυστές του γωνίες δεμένες και τις δυό άλλες γυρισμένες προς τα μέσα μπορεί να γίνει μια πρόχειρη εκδρομική τσάντα. Δεμένο σαν φουλάρι σφιχτά γύρω από ένα τραύμα μπορεί να χρησιμέψει ως επίδεσμος και –βέβαια- παντα μπορείς να το κουνήσεις αποχαιρετώντας κάποιον αγαπημένο στην αποβάθρα του τραίνου ή του πλοίου.


Τα χρησιμότερα και πιο σπάνιο να βρεθούν μαντήλια, είναι ασφαλώς τα μονόχρωμα πονζέ, με σπανιότερο όλων το άσπρο. Αμέσως μετά έρχονται τα εμπριμέ με μικρά ανθάκια, τα γεωμετρικά με μπορντούρα στην άκρη και τέλος τα μεγαλύτερα εμπριμέ με λουλούδια ή παραστάσεις. Από όλα αυτά και όλη την ποικιλία που υπάρχει επιλέγουμε το μαντήλι μας να ταιριάζει με τα συμπληρωματικά χρώματα της χρωματικής οικογένειας του κοστουμιού /ταγιέρ μας (δηλαδή δεν επιλέγουμε κόκκινο για ένα κόκκινο ταγιέρ, αλλά κίτρινο ή πράσινο). Αν είναι μικρό το εμπριμέ, μέσα στις αποχρώσεις του καλό είναι να έχει λίγη δόση από μια έντονη απόχρωση –ας πούμε σε ένα μαντήλι λαδί για ένα κοστούμι μπεζ, λίγο χτυπητό πορτοκαλί. Εάν το εμπριμέ είναι μεγάλο, τότε όλα τα χρώματα θα είναι όσο γίνεται απαλά, επειδή το εμπριμέ φτάνει και περισσεύει για να κάνει εντύπωση. Αν είναι γεωμετρικό, τότε μόνο σε ντεσέν 60ς  που είναι δροσερά και έχουν κίνηση μέσα τους, τα υπόλοιπα γεωμετρικά είναι περιστασιακά στην μόδα. Αν έχει παραστάσεις, οι μόνες που είναι ασφαλείς είναι όσες θυμίζουν παλάτια του 18ου αιώνα ή καρτ-ποστάλ του 1950 (και τα δύο είδη εξαιρετικά δυσεύρετα). 


2) ΤΑ ΦΟΥΛΑΡΙΑ έχουν πολύ πιο μικρή χρησιμότητα, αλλά είναι πολύ πιο ικανοποιητικά ως ζώνες πανταλονιών, κυρίως διότι έχουν μια μπορντούρα στο τέλος τους και πολλές φορές διακοσμητικές φράντζες. Μπορούν εύκολα να φορεθούν ως κορδέλες μαλλιών ή να καλύψουν ένα ανοιχτό ντεκολτέ φορεμένα μέσα από μια ζακέτα. Τα κλασικά έχουν εμπριμέ με μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίφ ή  άλογα και χάμουρα αλόγων.

3) ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΤΣΕΠΗΣ Ή ΛΑΙΜΟΥ είναι κάπως πιο δύσκολα στην χρήση. Ωστόσο ένα τσεπάκι σε ζακέτα ταγιέρ και πολύ περισσότερο σακάκι κοστουμιού που δεν έχει μαντήλι, μοιάζει κατά κάποιο τρόπο «ορφανό», οπότε 2-3 μαντηλάκια πρέπει να υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα μας. Ακριβά αλλά υπέρκομψα, είναι τα μαντήλια τσέπης από βατίστα, με ξεχωριστές υφαντές ζακάρ φάσες στο τελείωμα. Η ομορφιά κι η αρχοντιά τους είναι ανυπέρβλητη σε συνδυασμό με ένα καλοσιδερωμένο πουκάμισο.


4) ΟΙ ΕΣΑΡΠΕΣ κυκλοφορούν σε πολλές ποιότητες, από λεπτεπίλεπτες και διάφανες, έως χοντρές μάλλινες. Πιο εύχρηστες από όλες και πιο δαπανηρές είναι οι πασμίνες από κασμίρ, δηλαδή οι μακριές εσάρπες με μήκος πάνω από 180 εκατοστά, με λεία ύφανση και χειροποίητα κρόσσια στα άκρα, από το μαλλί μιας κατσίκας που ζει στο Κασμίρ της Μογγολίας. Πολύ ελαφριές, σε παστέλ χρώματα ή σε φυσικό άβαφο νήμα (μπεζ σκούρο), δεν τσαλακώνουν, δεν χνουδιάζουν, είναι πολύ διακοσμητικές και είναι τόσο ζεστές που έως τα πρώτα μεγάλα κρύα μπορούν να αντικαταστήσουν την ζακέτα ή το ελαφρύ σακάκι, κι αργότερα όταν έρθουν τα κρύα μπορούν ένα σακάκι μέτριου πάχους να το μετατρέψουν σε βαρύ χειμωνιάτικο. Οι πασμίνες φοριούνται ελεύθερες στους ώμους, χωρίς κόμπους και καρφίτσες, όπως και τα κασκόλ. Ολες οι υπόλοιπες εσάρπες απαιτούν εμπειρία για να φορεθούν σωστά. (Φυσικά όποια  γνωρίζει τα βασικά για εσάρπες, π.χ. πώς να τις φοράει χωρίς να της φεύγουν από τους ώμους, μπορεί να προχωρήσει στα προχωρημένα στάδια π.χ. στην εσάρπα που γίνεται μίνι φούστα με πλεχτό καλσόν, κοντό μπολερό για τους ώμους κλπ.)


5) ΤΟ ΜΑΛΛΙΝΟ ΜΑΝΤΉΛΙ βρίσκεται μεταξύ της εσάρπας και του μεταξωτού μαντηλιού. Είναι τετράγωνο και μεγάλο, με διαστάσεις 110 *110 εκατοστά και πάνω, είναι πολύ ζεστό, αλλά συνήθως μονόχρωμο βγαίνει σε πολύ μουντά χρώματα, γι αυτό δεν τραβάει την προσοχή. Αξιοπρόσεκτη εξαίρεση αποτελούν τα φολκλορικά μοτίφ, σε ρωσικά λαχούρια ή βαλκανικά λουλούδια του αγρού που αποτελούν ασφαλείς αλλά κάπως τολμηρές λύσεις. Δυσεύρετα και περισσότερο ήπια είναι τα ίδια μοτίφ, σε παστέλ χρώματα (ροζ, κίτρινο, γκρι).

6) ΤΟ ΚΑΣΚΟΛ μπορεί να είναι πλεχτό ή υφασμάτινο. Τα πλεχτά κασκόλ είναι πολύ σπορ, ταιριάζουν με αντίστοιχα χοντροκομμένα ρούχα, δηλαδή μπουφάν και τζήν ή κοτλέ πανταλόνια. Γενικά είναι νεανικά αλλά πρόχειρα, τους λείπει η φινέτσα, καλύτερα λοιπόν να μένουν στους άνδρες που χρησιμοποιούν έτσι κι αλλιώς πιο χοντρά υφάσματα, καθώς και τα νεαρά άτομα. Ένα πλεχτό κασκόλ φορεμένο με γυαλιστερή καμπαρντίνα και λεπτό ζιβάγκο, απλούστατα δεν είναι συμβατό λόγω διαφοράς στην υφή των υλικών. Αντιθέτως τα υφασμάτινα κασκόλ μονόχρωμα ή σε κλασσικά καρό, είναι πάντα μια ασφαλής λύση, κατάλληλα για κάθε πανωφόρι και κάθε εσωτερικό ένδυμα, από το πιο σπορ έως το πιο περιποιημένο -ταιριάζουν με τα σπορ μπουφάν πιο πολύ από τα πλεχτά. 

Να τονίσουμε πως πολύ διακοσμητικά είναι τα μεταξωτά κασκόλ με κρόσσια φτιαγμένα στο χέρι και επίσης μεταξωτά στο τέλος τους, φορεμένα κυρίως με αυστηρά αντρικά κοστούμια. Αυτά μπορούν να φορεθούν πολύ άνετα το βράδυ ή σε επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, για όσες κυρίες φορούν σμόκιν κοστούμι.


7α) Ανεκτίμητο και εκτός συναγωνισμού είναι το χειροποίητο μεταξωτό μαντήλι, δηλαδή το ζωγραφισμένο στο χέρι, σε οποιοδήποτε ντεσέν και χρώμα.
7β) Το μαντήλι ή κασκόλ που δεν πρέπει να τρυπώσει με κανένα τρόπο στην ντουλάπα ενός καλοντυμένου ανθρώπου είναι εκείνο που ως εμπριμέ του έχει μονογράμματα κάποιου οίκου ή το χαρακτηριστικό καρό novacheck του οίκου Μπέρμπερυ (επειδή το καρό του χρησιμεύει ως logo).
 
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω στα κλασικά μαντήλια, φουλάρια κλπ, εάν κάποια πρόταση του κειμένου σας δημιουργεί ερωτηματικά, θα χαρώ να την διαλευκάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

  Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...