Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ατυχήματα με τα φορέματα

 

Τα φορέματα τελευταία ανεβαίνουν σε δημοτικότητα, γι αυτό κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και πιο πολλά στα καταστήματα. Επειδή όμως  λείπει σε όλες μας μια πραγματική γνώση του φορέματος, συνεχής, όπως αυτήν που είχαν οι γυναίκες της δεκαετίας του 60, κι επειδή συμβαίνουν πολλά ατυχήματα φορώντας φόρεμα σε όσες μεγάλωσαν μόνο με παντελόνια, σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο που λέει πέντε βασικές πληροφορίες για το ζήτημα. 
Το φόρεμα για να είναι κολακευτικό σε μια γυναίκα χρειάζεται 2 προϋποθέσεις:
1) το κόψιμό του να είναι κατάλληλο για τον σωματότυπό της 
2) να είναι ραμμένο και φοδραρισμένο με το ενδεδειγμένο ύφασμα για το πατρόν του.

Αρκετές γυναίκες μπορούν να εξασφαλίσουν την 1η προϋπόθεση , διότι σήμερα πια με τόσα βίντεο στο Youtube λίγο-πολύ γνωρίζει η κάθε μία τον σωματότυπο της. Το έχουμε καταλάβει: ό,τι είναι μεγάλο πάνω μας δεν το τονίζουμε, ότι είναι λεπτότερο  κι όμορφο, το επιδεικνύουμε -η περίφημη "ισορροπία" στην εικόνα.

Η 2η προϋπόθεση όμως, δηλαδή το κατάλληλο ύφασμα για κάθε τύπο φορέματος, μας είναι κυριολεκτικά άγνωστο πεδίο. Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές, ως επαγγελματίες, θα βάλουν σίγουρα το σωστό ύφασμα για το ρούχο, πράγμα που είναι 100% λάθος. 
Το σωστό ύφασμα είναι πολύ δαπανηρό γενικότερα για μαζική παραγωγή ή και δεν υπάρχει πια πουθενά. Τα σημερινά υφάσματα της υφαντουργίας είναι λεπτότερα κι ελαφρότερα από τα παλιά, ειδικά τα λινά που όλοι παραπονιούνται ότι "τσαλακώνουν πολύ" και τα μεταξωτά. Αυτά που παλιότερα χρησιμοποιούσαν οι βιοτεχνίες για τα πουκάμισα, σήμερα γίνονται φορέματα. Υλικά απαράδεκτα τελείως για την ένδυση όπως το ελαστικό δίχτυ (mesh) ράβονται και φούστες και φορέματα και τοπ και παντελόνια (μόνο σε παλτό δεν τα είδαμε) 
Αποτέλεσμα: τα σημερινά φορέματα είναι πολύ ελαφριά, ή πολύ διαφανή, ή και ελαφριά και διαφανή μαζί. 

Επιπλέον, τα φορέματα δεν προσφέρονται πια φοδραρισμένα. Η φόδρα είναι ένα ενδιαμέσο στρώμα μεταξύ του κυρίως υφάσματος και του κορμιού, που δεν μπορεί να λείψει σχεδόν σε κανένα φόρεμα, για τους εξής λόγους. 
1)Απορροφά την πίεση του σώματος όταν καθόμαστε κια τεντωνόμαστε 
2) Απορροφά τον ιδρώτα και τις κρέμες σώματος.
3) Πάνω της μπορούν να ραφτούν στηρίγματα για το στήθος αντί του σουτιέν κι επομένως αποφεύγουμε τις τιράντες και τα λάστιχα σουτιέν που φαίνονται έξω από το ρούχο . Θα το γνωρίζετε υποθέτω ότι τα ραμμένα βραδινά φορέματα και όλα τα υψηλής ραπτικής, φοριούνται μόνο με σλιπ γιατί έχουν όλα τα υπόλοιπα υποστηρικτικά βοηθήματα στερεωμένα στην φόδρα τους. 
4) Στα φαρδιά φορέματα και στα μάλλινα, η φόδρα ράβεται πάνω στο εξωτερικό ύφασμα, είτε με στιλάκια στερέωσης, είτε από ραφή σε ραφή κι ολόγυρα στο στρίφωμα, γι αυτό βαραίνει το φόρεμα επιπρόσθετα και το  υποχρεώνει να πέφτει προς το πάτωμα.
5) Εάν τυχόν παρόλα αυτά υπάρχει κίνδυνος να σηκωθεί το φόρεμα μας με ένα δυνατό αέρα, π.χ. επειδή είναι κλος, π.χ. επειδή γνωρίζουμε ότι με αυτό θα κατεβούμε σκάλα αεροπλάνου, τότε επί της φόδρας μπορούμε να στερεώσουμε μικρά βαρίδια ραπτικής. Τα βαρίδια είναι μικρά κομμάτια μόλυβδου από 15-25 γραμμάρια, που πρώτα ντύνονται τα ίδια με φόδρα και μετά στερεώνονται ανάμεσα στην πλήρη φόδρα και το εξωτερικό ύφασμα, κοντά στο στρίφωμα. 

Ένα πολύ καλό παράδειγμα γυναίκας που παρά την οικονομική της δυνατότητα, δεν τα καταφέρνει καλά με τα φορέματα είναι η Κέητ Μίντλετον. Από το 2011 έως το 2023, υπάρχουν 13 φωτογραφίες της στο ίντερνετ, μία για κάθε χρόνο,  σε επίσημες εκδηλώσεις,  όπου σε όλες έχει σηκωθεί το φόρεμά της ψηλά, ενώ  σε αρκετές φαίνονται τα οπίσθιά της -κι αυτά μερικώς γυμνά, λόγω πολύ μικρών εσωρούχων.  Σε όλες τις περιπτώσεις το ρούχο της είναι από πολύ ελαφρύ ύφασμα, ακατάλληλο για φόρεμα και επιπρόσθετα είναι αφοδράριστο, ακόμα κι όταν είναι χειμωνιάτικο. 

Επομένως ανακεφαλαιώνοντας λέμε:
Δεν αγοράζουμε φορέματα από ύφασμα τόσο λεπτό που θα μπορούσε να γίνει μπλούζα.
Δεν αγοράζουμε φορέματα αφοδράριστα -εκτός από τα βαμβακερά πικέ* 
Όσα φορέματα ήδη έχουμε χωρίς φόδρα, είτε τα πηγαίνουμε στην μοδίστρα να τα φοδράρει, είτε τα φοράμε πάντα με κομπιναιζόν. 
Με κομπιναιζόν; 
Ναι, με κομπιναιζόν. Σε περίπτωση τυφώνα, να φανεί το κομπιναιζόν,  όχι ο ποπός μας. 

*βλέπετε ότι δεν έγραψα "πικέ και λινά" κι ο λόγος είναι ότι λινά φορέματα/ φούστες/ μαντό/ σακάκια/ ταγιέρ φοδράρονται επίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

  Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...