Στην φωτογραφία μας το πέδιλο-πλατφόρμα "Rainbow" που έφτιαξε το 1938 ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο, εμπνευσμένος από την Τζούντι Γκάρλαντ και την ταινία της "Ο Μάγος του Οζ".
The blog is about elegance in vintage and contemporary fashion. I has many DIY posts. It could be useful to men too, because it is a window to the complex female thinking. (Το μπλογκ αφορά την κομψότητα στο σύγχρονο και vintage ντύσιμο. Εχει πολλές αναρτήσεις με χειροποίητα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και στους άντρες διότι τους προσφέρει ένα παράθυρο στην πολύπλοκη σκέψη των γυναικών.)
Στην φωτογραφία μας το πέδιλο-πλατφόρμα "Rainbow" που έφτιαξε το 1938 ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο, εμπνευσμένος από την Τζούντι Γκάρλαντ και την ταινία της "Ο Μάγος του Οζ".
1922, ντύσιμο για σπουδαίες εμφανίσεις και εντυπωσιακές εισόδους σε χορό, δείπνο, επίσημη περίσταση. Το Atelier Bauchwitz μετατρέπει κάθε γυναίκα σε σταρ του βωβού κινηματογράφου, με τα μακριά και ριχτά ίσια ρούχα του σε μάλλινο κρεπ-σατέν ή ταφτά, που όμως έχουν πολύ δραματική διακόσμηση: φάσες με κοντράστ χρώματα, μεγάλα κεντημένα μοτίφ ή και φτερά -άφθονα κατακόκκινα φτερά.
Αν και δεν αποκαλύπτεται σχεδόν τίποτα από το σώμα της γυναίκας με αυτά τα μακριά και ίσια φορέματα, ποιός είναι αυτός που μπορεί να αντισταθεί στην αινιγματική θηλυκότητά τους;
(φωτογραφία από βιβλίο για την Art Deco, La mode de Pinktag)
Το σύνολο προτείνεται από το περιοδικό σε παστέλ κίτρινο και άσπρο που ήταν της μόδας το 1969, γι αυτό ξενίζει κάπως, εμάς, σήμερα. Θα μπορούσε να ραφτεί σε γκρί ή μπεζ σκούρο με μια ζώνη σε σκουρότερη απόχρωση και να χρησιμέψει για πολλές γυναίκες, επί πολλά χρόνια (όπως συμβαίνει γενικά με τα ουδέτερα χρώματα). Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να έχεις στη κρεμάστρα σου ένα φόρεμα κι από πάνω το μαντό του, που όποτε θέλεις το μετατρέπεις σε κοντό και σχεδόν σπορ σακάκι, ενώ όταν χρειάζεται του προσθέτεις το κάτω μερος και γίνεται ένα σικ κι εκκεντρικό μακρύ πανωφόρι.
(φωτογραφίες του περιοδικού La mode de Pinktag)
Τα βαλιτσάκια του 1900 που διασώζονται και βρίσκονται στην αγορά πωλούνται τουλάχιστον για 7.000 δολάρια το ένα. Μακάρι να είχαμε τα χρήματα, να τα αγοράσουμε. Είναι τόσο όμορφα!
Στην Garment District του Μανχάταν, δίπλα από το γραφείο πληροφοριών του Fashion Center υπάρχει ένα ακόμα άγαλμα εκτός από το Μεγάλο Κουμπί για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα. Το άγαλμα ονομάζεται "Μαγνήτες", είναι γνωστό όμως ως "εργάτης ρούχων". Είναι μπρούτζινο, φτιάχτηκε το 1984 και το φιλοτέχνησε η Judy Weller. Αναπαριστά τον πατέρα της, ένα Εβραίο μετανάστη από το Ισραήλ, εργάτη της βιομηχανίας ενδύματος.
Η Περιοχή των Ρούχων στο Μανχάταν είναι το μέρος όπου κυριαρχούν οι βιοτεχνίες ρούχων , καπέλων κουμπιών κι αξεσουάρ και εκεί βρίσκονται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι Μόδας των ΗΠΑ. Σε αυτήν την τοποθεσία ήδη πριν 100 χρόνια παράγονταν περίπου το 70% των ρούχων που φορούσαν οι Αμερικάνοι από άκρη σε άκρη της χώρας. Παρά το ότι η παραγωγή έχει πέσει σημαντικά με την πάροδο των δεκαετιών μια που πολλά ρούχα κι αξεσουάρ κατασκευάζονται πια στην Κίνα και τριτοκοσμικές χώρες, εντούτοις η Garment District το 2011 είχε κύκλο εργασιών 9 δισεκατομμύρια δολάρια, 10.000 μόνιμους κατοίκους και πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να έχει το δικό της, εντελώς διαφορετικό άγαλμα.
Πλεχτή ζακέτα και μίνι φούστα του τένις, για τις πιο δροσερές μέρες της Άνοιξης. Η φούστα κοντή, μόλις που καλύπτει το εσώρουχο, είναι ραμμένη από χοντρό πλισαρισμένο ζέρσεϊ. Η ζακέτα είναι πλεγμένη στο χέρι με βαμβακερό νήμα , ελαφρώς ριχτή, με τέλεια ρεγκλάν μανίκια που δεν εμποδίζουν την κίνηση της τενίστριας, τρέσα ζακάρ στα τελειώματα και ζωηρά κόκκινα κουμπιά για κλείσιμο.
Ένα σύνολο τένις γι αυτές που θέλουν το δικό τους ξεχωριστό ρούχο, ακόμα και την ώρα που αθλούνται.
Δεν χάνουμε ποτέ την ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο κάποιων δημιουργών που επιμένουν στην τρυφερότητα. Η Camilla Norrback σχεδιασε αυτό το τρυφερό μοντέλο το 2011: ριχτό φόρεμα με βικτοριανές επιρροές, με έναν τεράστιο μαλακό φιόγκο στην πλάτη, που φοριέται με κοντό κολάν.
Αξεσουάρ και λεπτομέρειες στολισμού που δημιουργούνται κυρίως με τον εξειδικευμένο χειρισμό της κορδέλας ή του υφάσματος από τις επιδέξιες μοδίστρες. Το σκίτσο είναι φτιαγμένο το 1926, ανώνυμου σκιτσογράφου, μέρος βιβλίου αφιερωμένου στην Art Deco. Φωτογραφία σκίτσου La mode de Pinktag.
Από το Modes et Travaux Μαρτίου 1955, πατρόν για δυό ρούχα φτιαγμένα για την μεταβατική περίοδο από Χειμώνα σε Άνοιξη.
Αριστερά για την γυναίκα που διαθέτει χρήματα, το φόρεμα σε ανοιξιάτικο παστέλ κίτρινο, με εφαρμοστό κορσάζ και άνετη φούστα με κουφόπιετες. Φοριέται πάντα μόνο του μέσα από μια καμπαρντίνα κι έχει περιορισμένη χρήση αφού πάντα παρουσιάζει περίπου το ίδιο θέαμα: μια τεράστια αφθονία σε κίτρινο. Όμως έχει τα πλεονεκτήματα του φορέματος -που είναι ακαταμάχητα- το φοράς και ξεγνοιάζεις, δεν χρειάζεται τώρα να διορθώνεις τον γιακά της μπλούζας, αργότερα την ζώνη του πουκάμισου που ξέφυγε από την ζώνη της φούστας κλπ.
Δεξιά το λογικό ρούχο που αποδεικνύεται πιο οικονομικό σε βάθος χρόνου, δηλαδή το σύνολο από ζακέτα και φούστα σε πουά. Φοριέται ως ελαφρύ ταγιέρ όλο μαζί με κοντομάνικη πλεχτή μπλούζα εσωτερικά, ή το κάθε κομμάτι μόνο του σε συνδυασμό με άλλα ρούχα της γκαρνταρόμπας μας.
Σε κάθε περίπτωση ράβοντας τα δυο μοντέλα έχουμε δυό όμορφες προσθήκες στην γκαρνταρόμπα μας, που μας βοηθάνε να βάλουμε στην άκρη τα πολύ χοντρά και σκούρα ρούχα του Χειμώνα, χωρίς να κρυώνουμε ή να φαινόμαστε παράταιρες με την ροδαλή Άνοιξη -όπως αν φορούσαμε μόνο τα καλοκαιρινά μας.
(φωτό Pinktag)
Το περιοδικό Femmes d' Aujourd' hui στις 6 Μαρτίου 1962 ισχυρίζεται ότι οι νέες γυναίκες έχουν πια αρκετή ελευθερία ώστε να παντρεύονται με κοντά, όχι μάξι νυφικά και επιλέγουν για την ξεχωριστή αυτή μέρα ρούχα σε χρώμα διαφορετικό από το κλασικό λευκό.
Για την μοντέρνα νύφη λοιπόν, φορέματα και μαντό ή ακόμα και ταγιέρ με ασορτί μπλούζα, διαλεγμένα σε παστέλ χρώματα, γραμμή σύμφωνα με την μόδα του 1962 και μήκος που μόλις καλύπτει το γόνατο. Τα καπελάκια θυμίζουν αρκετές φορές την Τζάκι Κένεντι. Τα γάντια είναι προαιρετικά. Οι γόβες μυτερές και σε μέτριο τακούνι.
Έτσι η νύφη μας αν θέλει μπορεί αμέσως μετά τον γάμο, να πιεί ένα ποτήρι σαμπάνια με τους φίλους της και να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο -όπου θα αποχωρήσει κομψή κι ανάλαφρη για το γαμήλιο ταξίδι.
(φωτογραφία σελίδων περιοδικού La mode de Pinktag)
Πρώτο το φόρεμα σε ροζ αντίκ που έχει στενή γραμμή και γιακά με διπλό πέτο, όμως μανίκια κατάλληλα για πιο ζεστές μέρες.
Δεύτερο το ντε-πιές σε έντονο εμπριμέ, με πολύ φαρδιά φούστα, ζακέτα με στενό κορσάζ και μανίκια σε 3/4. Φοριέται μόνο του ώστε να μοιάζει με φόρεμα, το κάθε κομάτι ξεχωριστά ώστε να πολλαπλασιάζει τους συνδυασμούς, ή ως ελαφρύ ταγιέρ με πλεκτή μπλούζα εσωτερικά.
Τρίτο το ντε πιές πασπαρτού που εκμεταλλεύεται την τέχνη του layering. Ραμμένο σε ουδέτερο γκρι χρώμα, η φούστα σταυρωτή και ίσια, η ζακέτα με βαθύ ντεκολτέ και κοντό μανίκια, είναι κατάλληλο να φορεθεί τόσο με λεπτά μπλουζάκια από μέσα, όσο και με κοντομάνικες μπλούζες. Οπωσδήποτε η φούστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ατελείωτα και επί πολλά χρόνια, δηλαδή για συνδυασμούς με κόκκινο, με κίτρινο, με πράσινο, με ροζ κλπ, με οτιδήποτε είναι της μόδας έως και το 1960.
(φωτογραφία της σελίδας του Echo de la Mode, La mode de Pinktag)
Υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ ή χρώματα κατάλληλα μόνο για τον χειμώνα ή μόνο για το καλοκαίρι; Ποια είναι αυτά; Υπάρχουν άλλα, κατάλληλα για κ...