Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

1959 Modes et travaux


Modes et Travaux 09/1959 ένα πλήρες σύνολο για το φθινόπωρο με μαντό και ντε πιες. Το σκίτσο ήταν μαυρόασπρο χωρίς περιγραφή για το χρώμα του και η σελίδα μας το επιχρωμάτισε σε αυτό που ονομάζουμε Ton sur ton, δηλαδή ίδιο χρώμα, διαφορετικές αποχρώσεις. 

Το σύνολο ράβεται σε βαμβακερή καμπαρντίνα ή σε λεπτό μάλλινο. Το μαντό επιλέγεται σε σκούρα υποτονική απόχρωση(καφέ, βυσσινί, μπλε σκούρο),  είναι ριχτό και πραγματικά φαρδύ, με φουσκωτά μανίκια, χωρίς καθόλου κουμπιά. Το ντε-πιες επιλέγεται στο ίδιο χρώμα αλλά πολύ ανοιχτότερη απόχρωση (μπεζ, ροζ, γαλάζιο),  είναι κομμένο σχεδόν σαν ταγιέρ, σε στενή γραμμή, με φούστα σιγκαρέτ και ζακέτα εφαρμοστή με πολλές κάθετες ραφές. Όμορφη λεπτομέρεια η εμπριμέ φόδρα του μαντό που συνδυάζει τις αποχρώσεις του ντε-πιές και του μαντό μαζί. 

Ενα μυστικό: έγραψα πιο πάνω "σαν ταγιέρ". Γιατί δεν μπορεί να ονομαστεί "ταγιέρ"; Φίλες μου τα ταγιέρ, τα σακάκια, τα μπουφάν, το παλτό, δεν μπορεί ποτέ να φορεθεί χωρίς εσωτερικό ρούχο. Είναι ρούχα πολύτιμα, σε πιο χοντρά υφάσματα, φοδραρισμένα ακόμα και τα καλοκαιρινά (π.χ. τα λινά σακάκια) και δεν μπορούμε να τα φορέσουμε με γυμνές μασχάλες, επομένως να τα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο με κάθε χρήση. Δεν είναι πρόβλημα μόνο το κόστος του καθαριστηρίου αλλά και η φθορά του ρούχου με κάθε καθάρισμα. 

Βέβαια στα ντεφιλέ μόδας και την ώρα του σώου, ενδέχεται να δούμε ταγιέρ φορεμένα κατευθείαν πάνω στο γυμνό δέρμα. Αυτό συμβαίνει για λόγους θεάματος, δεν είναι η προτεινόμενη χρήση του ταγιέρ από τον σχεδιαστή. 

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε: όποιες κι αν είναι οι συνθήκες με το ταγιέρ σας φορέστε πάντα ένα πουκάμισο ή μια μπλούζα με μανίκια. Είναι κρίμα το ακριβό εξωτερικό ρούχο να κουρελιάζεται χωρίς λόγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιβουάρ καμπαρντίνα, ένα κλασικό

Μερικές φωτογραφίες με το σημερινό σύνολο. Η καμπαρντίνα, η ομπρέλα και το παντελόνι ιβουάρ, η τσάντα και τα λουστρινι μποτάκια σε μπεζ ελεφ...