Η μόδα του Φθινοπώρου του 1967 είχε πολλές ομοιότητες με την φετινή. Μεγάλη τάση ήταν οι μίνι φούστες, που συνοδεύονταν από μονόχρωμα ζιβάγκο.
The blog is about elegance in vintage and contemporary fashion. I has many DIY posts. It could be useful to men too, because it is a window to the complex female thinking. (Το μπλογκ αφορά την κομψότητα στο σύγχρονο και vintage ντύσιμο. Εχει πολλές αναρτήσεις με χειροποίητα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και στους άντρες διότι τους προσφέρει ένα παράθυρο στην πολύπλοκη σκέψη των γυναικών.)
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
Μίνι, πιέτες και καρώ
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
Pour la promenade
Σεπτέμβριος του 1951, δηλαδή 70 χρονια πριν και το γαλλικό περιοδικό για χειροτεχνίες Ouvrage έχει στο εξώφυλλό του μια νέα γυναίκα που κάνει περίπατο στην Φύση.
Φοράει κρουαζέ πλεχτή ζακέτα από μαλλί, που πέφτει χαλαρή γύρω από το σώμα της, αλλά σφίγγει στην μέση μέσω μιάς λωρίδας διαφορετικής πλέξης. Η ζακέτα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον, μια που είναι φτιαγμένη στο χρώμα των πεσμένων φύλλων. Έχει ρεβέρ από κοντράστ μαλλί στον γιακά και στο πάνω μέρος της ευρύχωρης τσέπης. Από το ίδιο νήμα με την ζακέτα είναι το επίσης πλεγμένο στο χέρι ζεστό καπελάκι, που διακοσμείται με φαντασία με ένα μικρό πουλί από φτερά.
Ζακέτα και καπελάκι πλεγμένα στο χέρι λοιπόν, ένα σύνολο όμορφο και πρακτικό που μπορεί να ντύνει μια γυναίκα για τους περιπάτους της στην Φύση, επί πολλά χρόνια, ζεστά και κομψά
(photo περιοδικού @La mode de Pinktag )
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
Χειροποίητα εμπριμέ κουκλάκια
Μέσα σε όλα τα άλλα το ράψιμο χαρίζει και παιγνίδια στα παιδιά της οικογένειας.
Είμαστε στο 1967, στην ψυχεδέλεια, στην αρχή των χίπις κι όλα είναι πολύχρωμα κι εξωφρενικά. Καμήλα, λαγός, κανγκουρό με μωρό στο μάρσιπο, λιοντάρι, σκύλος, ελέφαντας, γάτα και αλογάκι, όλα φτιαγμένα με εμπριμέ υφάσματα, κεντημένα πρόσωπα και μαλλιά ή ουρές φτιαγμένα με ζωηρόχρωμα νήματα. Τα ζωάκια γεμίζουν με αφρολέξ ή ξερά φασόλια κι είναι ασφαλή για τα παιδιά.
Μου είναι αδύνατο να φανταστώ παιδί που δεν θα αγαπούσε ένα τόσο χαριτωμένο κουκλάκι.
(φωτό του περιοδικού La mode de Pinktag)
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020
Μόδα για κορίτσια του 1967
Μόδα για κορίτσια από 4-14 ετών, του 1967.
( φωτογραφίες από Simplicity κατάλογο πατρόν, La mode de Pinktag)
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
"ΖΗΤΩ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ"
Γαλλία, Σεπτέμβριος του 1939, περίπου 80 χρόνια πριν από σήμερα. Οι μαθητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία. Οι γονείς των μαθητών μεριμνούν για τον εξοπλισμό τους με τετράδια, μολύβια, μπλοκ ζωγραφικής και ταυτόχρονα για την γκαρνταρόμπα τους. Τα παιδιά χρειάζονται ρούχα που θα τα κρατήσουν ζεστά και θα τους επιτρέπουν να κινούνται γρήγορα, όπως αρμόζει στην ηλικία τους. Το περιοδικό Le petit Echo de la mode προτείνει ρούχα κατάλληλα για το ντύσιμο των μαθητών σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, κι εμείς κοιτάζοντας το μαθαίνουμε λεπτομέρειες κοινωνικού χαρακτήρα για την εποχή.
Καταρχάς για το πολύ μικρό αγόρι αριστερά και το πολύ
μικρό κορίτσι δεξιά βλέπουμε πως προβλέπεται σχολική ποδιά. Οι δυό ποδιές
είναι σε όμοιο μπλε σκούρο χρώμα, βρίσκονται στο ίδιο μήκος και
διαφέρουν λίγο στον στολισμό του γιακά. Παρατηρούμε ότι για τα παιδιά του Δημοτικού και προφανώς για τις ασχολίες εκτός σχολείου που γίνονται το απόγευμα, π.χ. για το μάθημα μουσικής, τα αγόρια φορούν σορτς κι όχι μακρύ παντελόνι και οι κάλτσες τους είναι κοντές -σε αντίθεση με των κοριτσιών που φτάνουν ως το γόνατο- ενώ το στήθος κι ο λαιμός όλων προστατεύεται από ζιβάγκο.
Τα αγόρια του Γυμνασίου είναι στο μεταίχμιο ανάμεσα στο αντρικό και το παιδικό ντύσιμο, δηλαδή το ένα φοράει κοστούμι, το άλλο μακρύ παλτό, όμως τα παντελόνια τους είναι πάλι κοντά -έως την μέση της γάμπας. Από το Πανεπιστήμιο και μετά (ο νεαρός στην μέση της φωτό) το μακρύ παντελόνι επιτρέπεται. Τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν πολλές ομοιότητες στο ντύσιμο τους με τις φοιτήτριες, έως και κάποιο τύπο καπέλου φορούν, όμως τα καλτσάκια τους είναι χοντρά. Από το πανεπιστήμιο και μετά (το κορίτσι στην μέση της φωτό είναι φοιτήτρια) επιτρέπονται οι μεταξωτές λεπτές κάλτσες. Όλα τα παιδιά έχουν καλοχτενισμένα μαλλιά, όπως και οι ενήλικες της εποχής τους. Μια αίσθηση τάξης και οργάνωσης αναδίδεται από το ντύσιμό τους.
Νομίζω πως δεν ήταν και τόσο άσχημα να είσαι μαθητής το 1939.
(φωτό La mode de Pinktag)
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
tHE FACE OF jANUS
Ζωγραφική του εικονογράφου και σχεδιαστή μόδας
Erté, με τίτλο "Το πρόσωπο του Ιανού" φτιαγμένο το 1968. Ο Erté
απεικονίζει το πρωινό και βραδυνό μακιγιάζ που ήταν δημοφιλές σε εκείνη
την εποχή, το οποίο είχε όλη την μέρα έμφαση κυρίως τα μάτια, δηλαδή
πολλές σκιές ματιών και πάρα πολλή μάσκαρα.
Αν και στην φωτογραφία
φαίνεται αριστερά μια ξανθιά γυναίκα και δεξιά μια μελαχρινή, στην
πραγματικότητα όλα τα χρώματα ήταν διαθέσιμα στις γυναίκες, απλώς σε
διαφορετική απόχρωση και διαφορετική ποσότητα αναλόγως τα φυσικά χρώματα
της ενδιαφερόμενης.
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020
1949 στου Χάροντς
1949. Διαφήμιση βραδινών φορεμάτων των καταστημάτων Harrod's, που έχουν ενδιαφέρον τόσο ως υφάσματα, όσο κι από άποψη πατρόν.
Αριστερά φόρεμα από μωβ παστέλ τούλι κεντημένο με παγιετες στο κορσάζ
και σε μια γιρλάντα στους γοφούς, που έχει από κάτω μια βάση από σατέν
στο ίδιο χρώμα.
Δεξιά μεγάλες παστίλιες υφασμένες σε σατέν πανω σε
γκρο μεταξωτό ύφασμα κι ένα κόψιμο που ήταν πολύ μεγάλη τάση το 1949, η
μπάσκα γύρω από την περιφέρεια.
Και τα δύο μοντέλα προσφέρονταν επίσης σε μαύρο και λευκό χρώμα.
Η κατασκευή των πλισέ
*********************** Τα πλισέ ρούχα, φούστες, μπλούζες και γιακάδες, φτιάχνονται σε συνθετικά υφάσματα που σιδερώνονται σε ειδικούς κυλ...
-
Βρήκα αυτήν την φωτογραφία της ομογενούς ηθοποιού Μαρία Μενούνος που φοράει μαγιό φτιαγμένο με την ελληνική σημαία, σε πίνακα του Pinteres...
-
Από το αφιέρωμα του αγγλικού Vogue τον 06/1950 στην ελληνική μόδα, βλέπουμε ένα μοντέλο του Οίκου ραπτικής Τσούχλου : μαντώ σε γραμμή κάπα...
-
Από τεύχος του Petit echo de la mode του1936 είναι αυτό το βραδινό φόρεμα, με την δωρική γραμμή και την αριστοτεχνική διακόσμη...